Cégvilág

Aktívak a régiós szoftverkalózok

Szoftverpiac. Az idén eddig több mint négyezer jogi eljárás indult illegális szoftverhasználat miatt az Európát, Közel-Keletet és Afrikát magában foglaló EMEA térségben, s az emiatt kirótt kártérítések értéke elérte a 3,4 millió dollárt (mintegy 650 millió forint) – derül ki az üzleti szoftverek használatának jogtisztaságát felügyelő Business Software Alliance (BSA) összesítéséből.

A BSA ez év júniusában egy német társasággal szemben a régió eddigi második legnagyobb értékű eljárását zárta le, ahol is a kártérítésként és a licencekért fizetett összeg meghaladta a másfél millió dollárt. Magyarországon az elmúlt fél évben – a BSA információszolgáltatása alapján – az eddigi legátfogóbb razziát bonyolították le, ennek eredményeként a Nemzeti Nyomozóhivatal 43 számítógépes szerveren tárolt szoftvereket, filmeket és zenét, összesen 250 terabyte illegális tartalmat foglalt le.

A szellemi jogok eltulajdonítása sokak szemében továbbra sem elítélendő – nyilatkozta korábban lapunknak Sarlós Gábor, a BSA magyarországi szóvivője. A válság hatására az egész régióban érezhetően megnőtt az illegális szoftverhasználat.

Miközben valamely vagyontárgy eltulajdonítását mindenki lopásként aposztrofálja, addig a szoftverek jogtalan másolása vagy letöltése sokak számára természetes napi gyakorlat. A törvény szerint viszont akár nyolc évig terjedő letöltendő szabadságvesztéssel is sújtható ez.

A BSA 16 éve van jelen Magyarországon. A kezdeti évek eredményeit főleg az elhíresült és sokak által agresszívnek tartott „bilincses” kampánnyal érte el, s ennek is köszönhető, hogy az első tíz évben az illegális szoftverek használatának aránya a kilencvenes évek elején regisztrált 90-ről az ezredfordulóra 42–44 százalékra csökkent, igaz, erről a pontról már három éve nem képes elmozdulni – emlékeztetett Sarlós Gábor.

szoftverpiac kalózok illegális szoftver infokommunikáció
Kapcsolódó cikkek