Cégvilág

Ausztria "villanyautó-birodalom" lehet

Osztrák cégek: a Verbund, a Siemens Austria, a Magna, a KTM, az AVL és az Austrian Institute of Technology (AIT) "Austrian Mobile Power" néven közös vállalkozást hoztak létre.

A konzorcium célja, hogy 2020-ig 100 ezer darab villanymeghajtású gépjárművet hozzon forgalomba az osztrák közutakon - jelenti az ORF.

Az osztrák tévé közlése szerint 2013-tól már sorozatban gyártott autókat kínálnak megvételre, ezzel párhuzamosan pedig kiépítik az autók számára a feltöltő hálózatot is.

A közös vállalkozás hosszú távon mintegy 5 milliárd eurós beruházási költséggel számol. Ebből 4 milliárd euró jutna a járművekre, 200 millió euró a villanyáram-ellátó infrastruktúra kiépítésére és 400 millió euró az áramtermelésre. Anzengruber, a Verbund főnöke azt reméli, a projekt jelentős impulzust ad az osztrák iparnak.

A csoport már 2010-ben megkezdi a terv megvalósítását – ekkortól 100 darabból álló kísérleti flotta kezd közlekedni egy a jövőben kiválasztandó városban. 2012-re a villanyautók száma várhatóan eléri az ezret. A gyorsabb terjeszkedés érdekében a konszern taxitársaságokat és vállalatokat is szeretne beszervezni.

elektromos Siemens villanyautó KTM
Kapcsolódó cikkek