Cégvilág

Egy terv szerint 6,4 milliót fizettetnének minden nyugdíjassal Angliában

Három lehetséges időskori ellátási reformcsomagról tárgyal jelenleg a brit kormány. Ezek egyike arra kötelezne minden nyugdíjast, hogy fizessen 20 ezer fontot (6,4 millió forintot) az egészségügyi kasszának.

Az új javaslatok a "kegyetlen lottó"-nak elkeresztelt jelenlegi rendszert váltanák fel: a jelenlegi ellátásban ugyanis az idősek ellátásukat teljes mértékben kifizetik, ami egy komoly betegség esetén felemésztheti egész életük megtakarítását - írja cikkében a Guardian internetes kiadása.

Jelenleg az idősek mintegy 20 százalékának korhoz kötődő ellátása - mivel gyakorlatilag egészségesek maradnak - 1000 fontnál kevesebbe kerül, míg másik 20 százalékuknak több mint 50 ezer fontba; néhányuk végső számlája pedig akár 200 ezer font (64 millió forint) fölé is ugrik. Ma egy átlagos 65 éves 30 ezer fontos költségre számíthat időskori ellátásával összefüggésben.

A kormány tervezése során már kizárta az új rendszer teljes állami finanszírozását, mely szerinte túl nagy terhet róna az adózó munkavállalókra, és ugyancsak elutasította a teljes önfinanszírozást, ami továbbra is lehetetlen helyzet elé állítaná azokat, akik például többéves Alzheimer-kezelésre szorulnak.

A társadalmi vitára így három lehetséges tervezetet bocsátanak:

  • Egy "partneri" megközelítést, ahol az állam mintegy negyedét-harmadát fizetné az ellátásnak, a többit az egyéneknek kellene előteremteniük

  • Egy önkéntes biztosítási pénztárrendszert, melyben az állam ugyanolyan arányban járulna hozzá a költségekhez, mint az egyén, de egyben egyszerűbbé tenné számára, hogy (20-25 ezer fontos önköltségen) egyáltalán ne kelljen rendszeres biztosítási díjat fizetnie

  • Egy mindenki számára kötelező biztosítást, amely ingyenes ellátást biztosítana, 17-20 ezer font (5,5-6,4 millió forint) befizetés ellenében
  • Az egészségügyi minisztérium még vizsgálja, hogy az ellátási díjakat a munkaviszony során több részletben, a nyugdíjkor elérésekor egy összegben, vagy akár a halálozás után kellene-e kifizetni. Mindhárom tervezetben a megtakarítással és vagyonnal nem rendelkezők ingyenesen juthatnának az ellátáshoz.

    A nemzeti idősellátási szolgáltatás továbbra is támogatást nyújtana olyan alapvető szükségletekben, mint az öltözködés és a mosás, de akiknek állandó jelleggel idősek otthonába kellene költözniük, továbbra is maguk fizetnék a szállást és az étkezést.

    A kormányzati tájékoztatás szerint a három új tervezet mindegyike nagyjából annyiba kerül az államnak, mint a jelenlegi rendszer: 14,7 milliárd fontba (4 700 milliárd forintba).

    ellátás Anglia Nagy-Britannia időskor nyugdíj
    Kapcsolódó cikkek