BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre több a kockázatos Start-ügyfél

Szigorítja a pályázatok elbírálását a Start Tőkegarancia Zrt., ugyanis tapasztalataik szerint egyre többször fordul elő, hogy nem a támogatni kívánt projekt megvalósítására fordítanák a pályázó vállalkozások az elnyert pénzeket – tájékoztatta a Világgazdaságot Zoltán Csaba, a társaság vezérigazgatója.

A Start Zrt.-nél a beérkező pályázati kezességigények száma az idén közel 30 százalékkal megemelkedett, ugyanakkor a kockázatok növekedésével együtt jelentősen megnőtt az elutasított igénylések száma is. Míg tavaly az igénylések negyedét utasították el, addig ebben az évben ez a szám közel az ötven százaléknál jár. Az érdeklődés növekedésének hátterében az is állhat, hogy decemberben az NFÜ úgy döntött: a korábbi 25 százalékról 40-re emeli az előleglehívás lehetséges arányát.

„Amikor az ember nagy bajban van, sok mindenre képes, hogy pénzhez jusson, de ez természetesen nem számít bűnnek, ugyanis hisz abban, hogy fél éven belül lecseng a válság, vagy beindul valamiféle felpezsdülés, így lesz forrás, akár hitel formájában is” – véli Zoltán Csaba.

Az igénylők némelyike a feltételekkel nincs tisztában. Nem tudják, hogy hat hónapon belül el kell számolni a támogatás összegével, valamint, hogy viszszakövetelik a támogatást, ha kiderül, hogy nem az igényelt projektre fordították. Sok vállalkozás arra kívánja felhasználni a 40 százalékos támogatási előleget, hogy a kialakuló likviditási problémáját megoldja, a működést vagy adott esetben a veszteséget finanszírozza. „Ha valaki nyert egy 100 milliós támogatást, már rohant is, hogy a 40 milliót lehívja” – érzékeltette tapasztalatait Zoltán Csaba.

Ahogy elmondta, a Start Zrt. kezességvállalása nem automatikus szolgáltatás. Viszonylag egyszerű, de lényegre törő vizsgálatot végeznek: megnézik, hogy pénzügyileg mennyire stabil a vállalkozás, valamint az is kritérium, hogy a támogatási szerződés feltételeit tudja-e teljesíteni. Amennyiben a bírálat során nyilvánvalóvá válik, hogy a szűkös likviditással rendelkező kedvezményezett az előleget nem a támogatott projekt megvalósítására, hanem elsősorban a likviditási nehézségeinek áthidalására veszi igénybe, úgy a Start kénytelen az igénylést elutasítani. Ez esetben ugyanis nincs biztosíték arra, hogy az előleg felvételét követő hat hónapon belül lesz forrás a beruházás megkezdésére és időközi elszámolás benyújtására, mely egyúttal az előleg igénybevételének feltétele is. A Start Zrt. azt vélelmezi, hogy a támogatott cél valósul meg, bár az is igaz, a támogatást elnyerő kedvezményezett saját belátásán múlik, hogy az előleget mire költi valójában.

Zoltán Csaba elmondta, hogy a Start Zrt. célja kettős: egyrészt segíteni akarják a kkv-k támogatáshoz jutását, másrészről az is cél, hogy ne rombolják a Start Zrt. kezességvállalásai mögött álló, 6 milliárd forint értékű Start Garancia Alap értékét kockázatos kezességvállalásokkal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.