Cégvilág

"Ez nem oroszellenesség" - Nabucco megállapodás

Négy fő feladata van Magyarországnak és persze a Nabucco-beruházásban részt vevő többi országnak is azt követően, hogy tegnap Ankarában aláírták a 7,9 milliárd eurós projekt tranzitmegállapodását – tudta meg a Világgazdaság Magyarországnak a Nabuccóért felelős nagykövetétől.

Bayer Mihály tájékoztatása szerint a megállapodást a nyáron elő kell készíteni az őszi parlamenti ülés kezdetére, ratifikálásra. Ehhez minden bizonnyal meglesz az ötpárti támogatás. Fél éven belül alá kell írni továbbá a Nabucco konzorciummal a projekttámogató megállapodást is; az ezzel kapcsolatos első hazai egyeztetésre még ebben a hónapban sor kerül.

E magánjogi szerződés például adó- és földjogi kérdéseket tisztáz, kezelése magyar részről a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium feladata lesz.

Harmadikként minden érintett kormánynak feladata lesz, hogy folyamatosan demonstrálja a Nabucco támogatását. E politikai támogatásnak főként a projekt előtt álló akadályok elhárításában van szerepe, és ebben Magyarország eddig is az élen járt.

Felvetésünkre, hogy e támogatás hangsúlyozása közvetve nem káros-e, nem szorítja-e háttérbe a szintén magyar részvétellel készülő Déli Áramlat vezetékprojektet, Bayer Mihály leszögezte: „Beszédében a miniszterelnök is hangsúlyozta, hogy Magyarországon a Nabucco élvez prioritást, nincs tehát dilemma. Ez nem jelenti azt, hogy ne lenne szintén nagyon fontos az orosz hátterű projekt, de Magyarország számára az az elsődleges, hogy alternatív forrásokból és útvonalon át is gázhoz jusson.

Ez nem oroszellenesség, hanem egy aránytalan piaci helyzet rendezése. Egyetlen ország sem tolerálja, hogy gázellátása 80 százaléka egyetlen eladótól érkezzen. Egy ilyen rendszerben nincs rugalmasság, sem versenyképes mÛködésre való lehetőség” – fejtette ki.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Nabucco gáz gázvezeték
Kapcsolódó cikkek