Cégvilág

Íme, a legkelendőbb autómárkák és típusok itthon!

Biztosnak látszik, hogy ebben az évben fele annyi, legfeljebb 80-85 ezer új személygépkocsi kerül forgalomba, mint tavaly.

Június végéig ugyanis 52 százalékkal 39 ezer darabra zuhant a magyar autópiac.

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete úgy véli, ha a kormány bevezette volna a szakmai szövetség által ajánlott autócsere programot, 10-15 ezerrel több kocsi kelne el, ami révén nem csupán a csődközelbe jutott kereskedők jó része maradhatna talpon, hanem a költségvetés adóbevétele is jelentősen nőne.

A piacra visszatérve: a legkapósabb márkák listáját továbbra is a Ford vezeti a Suzuki és az Opel előtt, a számok ugyanakkor azt mutatják, hogy az Opel egy év alatt 3 ezerről 154-re csökkentette elmaradását a Suzukihoz képest. Ez pedig a piaci részesedés növekedést mutatja a jelentősen szűkülő piacon.

 Különösen figyelemre méltó, hogy a Honda csak idén jelent meg a legkelendőbb márkák toplistáján, és - amint a számok mutatják, stabilan tartja a kilencedik helyét. A másik érdekesség, hogy a március végén még a nyolcadik helyen álló Peugeot, eltűnt a top 10 listáról.

A prémiumautók forgalomba helyezése ugyanakkor korántsem szűkült olyan mértékben, mint a tömegmodelleké, azonban ha az elmúlt 12 hónapot nézzük, a prémium szegmens visszaesése negyedévről negyedévre növekszik.

További részletek a holnapi Világgazdaságban

autómárka típus Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete
Kapcsolódó cikkek