Cégvilág

Légkondi vagy ablaknyitás - Mit tesz a BKV a hőség ellen?

A Fővárosi Védelmi Bizottság ma reggeli ülésén döntés született a hőségriadóval kapcsolatos intézkedésekről. A kánikulában a BKV saját megfogalmazása szerint mindent megtesz, hogy elviselhetővé tegye a meleget mind utasai, mind dolgozói számára.

Összesen 190 járművükön - a szóló és csuklós Volvo buszokon, valamint a Combino villamosok mindegyikén - működik légkondicionáló berendezés, amelyet utasítás szerint működtetnek, ha a hőmérséklet eléri a kritikus 24 C fokot. A többi járaton többnyire marad az ablaknyitás, a menetszél a folyamatos légcserével ugyanis nagymértékben enyhítheti a kánikula kellemetlen hatásait. A hamarosan forgalomba álló Van Hool buszokat is ellátják korszerű légkondicionáló berendezéssel – írja a BKV.

Csütörtökön és pénteken négy forgalmasabb helyszínen (Blaha Lujza tér, Moszkva tér, Boráros tér, Oktogon) az utasoknak vizet osztanak. Az utasok biztonságát szem előtt tartva egyébként a járművezetőket külön oktatás keretében arra is felkészítik, hogyan kezeljenek egy esetleges utas-rosszullétet.

A melegebb időszakokban a napi hőmérséklet-ingadozások miatt megszaporodnak a sínkivetődések. Azért, hogy a sín felpúposodását megelőzzék, a villamos-vonalakon szükség esetén a legmelegebb napszakban 12.00 és 17.00 óra között locsolják a síneket és azok környezetét. Ez – ha rövid ideig is – az egész vonalon kellemesebb klímát eredményez – fogalmaz a BKV.

BKV Blaha Boráros Moszkva Oktogon hőségriasztás légkondicionáló
Kapcsolódó cikkek