Cégvilág

Lesz elegendő oltóanyag az új vírus ellen

Hazánkban októberben elsőként kezdődhet el a tömeges védőoltás. Ez az influenza is cseppfertőzéssel terjed. Gyakran mossunk kezet, ne nyúljunk a szemünkbe, szánkba. Papírzsebkendőbe tüsszentsünk.

A kormány a nemzeti pandémiás tervben meghatározott lépések szerint szervezi az influenza A(H1N1) vírus elleni védekezést, az áprilisban megújított terv módosítására nincs szükség. Az Egészségügyi Minisztérium sajtóosztálya arról tájékoztatott, hogy a kabinet döntése értelmében megkezdődött a vakcina tömeges gyártására való felkészülés, amelynek eredményeképp szeptember végére rendelkezésre fog állni az engedélyezett, biztonságos oltóanyag. Ez legalább 4 millió adag, ami elegendő a járvány megállítására. Október elejére megkezdődhet a lakosság tömeges oltása mind a szezonális, mind a pandémiás vakcinával. Hazánk ezzel élen áll az influenza A(H1N1 )vírus elleni védekezésre való felkészülésben, Magyarországon az első között kezdődhet majd meg a tömeges védőoltás. A tömeges védőoltások csökkentik a leghatékonyabban a megbetegedések súlyosságát és gyakoriságát.

Bujdosó László, a pandémiás bizottság elnöke szerint a már megbetegedetteknek megfelelő mennyiségű antivirális készítmény áll rendelkezésre az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetben. Cáfolta, hogy ez a gyógyszer hatástalan a vírus kezelésére. Az, hogy eddig a világon három esetben alakult ki rezisztencia ezen hatóanyaggal szemben, nem bizonyítja annak hatástalanságát.

Eddig 37 megbetegedést regisztráltak Magyarországon, ebből 36 enyhe lefolyású volt, egy 41 éves férfi – aki vírusfertőzést súlyosbító kezeletlen szív- és tüdőbetegségben szenvedett – életét vesztette. Nála az elhalálozás után igazolta az ÁNTSZ Országos Epidemiológiai Központ PCR vizsgálata az influenza A(H1N1)v jelenlétét. A beteg halálát nem lehet rendkívülinek minősíteni, mert a szezonális influenzában is minden évben néhányan rendkívül gyorsan kialakuló tüdőgyulladásban vesztik életüket. Rajta kívül az elmúlt 24 órában 7 beteget regisztráltak, mindegyiknél enyhe lefolyású a betegség, közülük kettőt kórházban figyelnek meg, a többiek tartózkodási helyükön kerültek elkülönítésre.

Az influenza cseppfertőzéssel terjed. A személyes és általános higiénés szabályok betartása védelmet nyújt. Ezért különösen fontos, hogy gyakran mossunk kezet szappannal, melegvízzel. Ne nyúljunk a szemünkbe, orrunkba, szánkba. Egyszer használatos papírzsebkendőbe köhögjünk, tüsszentsünk - kérik a szakemberek.

fertőzés oltás a(h1n1) pandémiás terv
Kapcsolódó cikkek