Cégvilág

Lopott, vegyszeres kukoricák lehetnek a balatoni strandokon! Tizedelik a gazdák terményeit

Riadót fújták a Balaton-környéki gazdák, mert földjeikről nagy mennyiségben lopják a kukoricát. Attól tartanak, hogy a növényvédő szerrel kezelt, még tejes takarmánykukorica a strandokon jelenik meg.

A gazdák a strandolók egészségét féltik, hiszen mint mondják, a technológiai sorban most a kukoricabogár elleni védekezés zajlik, vagyis a terményt permetezik. Éppen ezért könnyen lehet, hogy olyan tengeri is a magyar tenger partjára kerül, ami a napokban kapott a rovarölő szerből.

Tóth István, a Somogy Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának vezetője a gazdák felvetésére reagálva azt mondta: utánanéznek annak, hogy tartalmazhat-e egészségre káros anyagot a kukorica.

A hivatal néhány mintát meg fog vizsgálni. Az ellenőrzött táblákban azonban eddig még nem találtak határértéken felüli növényvédőszer-maradékot - írja a Sonline.



Az igazgató ugyanakkor megjegyezte: nem lát haváriahelyzetet, hiszen a korszerű rovarölő szerek a melegvérűekre nem veszélyesek és a tűző napon különösen gyorsan, de egyébként is 24-48 órán belül lebomlanak. Tóth István szerint ezért nem kell attól tartani, hogy a strandon elfogyasztott kukorica egészségi károsodást okoz. – Úgy tudom, előfordul az is, hogy a termelők azért kiáltanak farkast, mert nem tudják megvédeni a táblát a tolvajoktól; ezért állítják, hogy rovarölőszerrel permeteztek – tette hozzá az igazgató, aki arról is beszélt: ha ilyen  bejelentést kapnak, többnyire ismeretlen hatóanyagnak kell utánaellenőrizniük. A vizsgálat költsége pedig jelentős, 80-100 ezer forintra rúg.

A Balatonhoz közel termelő gazdák visszautasították, hogy saját érdekükben riogatnának a mérgezett kukoricával. Bár kétségkívül a káruk jelentős lehet, hiszen a termést dézsmálók akár az egész szezonban árulhatnak a kukoricatáblákból begyűjtött terményből.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

SONLINE-->

lopás Balaton kukorica vegyszer bogár stand
Kapcsolódó cikkek