Cégvilág

Minden eszközzel harcolnak az olcsóbb gyógyszerek ellen a gyártók

Különféle praktikákkal késleltetik a korábbi szabadalomtulajdonosok a generikus gyógyszerek piacra jutását az unióban – derül ki az Európai Bizottság tegnap közzétett felméréséből.

Brüsszel ugyanakkor arra is rámutat, hogy a gyártók rivalizálása mellett sok tagállamban a szabályozási elégtelensége is hozzájárul az olcsóbb készítmények forgalomba kerülésének elhúzódásához. Az elemzés szerint a piacra dobott új hatóanyagok száma is visszaesett az utóbbi években. A bizottság a közösségi versenyjog szigorúbb kikényszerítésével kíván fellépni azért, hogy a generikus készítmények gyorsabban hozzáférhetővé váljanak az uniós polgárok számára.

Több versenyre és kevesebb bürokratikus akadályra van szükségünk a gyógyszerpiacon – fogalmazott a jelentés eredményei kapcsán Neelie Kroes versenyügyi biztos. Nem fogunk habozni, és trösztellenes eljárást indítunk az olyan esetekben, amikor felmerül a gyanúja, hogy szándékosan késleltetik egy lejárt szabadalmú hatóanyag generikus változatának piacra jutását – szögezte le Kroes.

Az uniós polgárok évente 214 milliárd eurót költenek orvosságokra, ez az EU GDP-jének 2 százalékát teszi ki. A tanulmány szerint 2000 és 2007 között 17 tagállamban átlagosan 7 hónapot kellett várni a szabadalom lejárta után a generikus készítmény piacra jutásáig, ez 20 százalékos pluszkiadást jelentett a fogyasztók számára.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

gyógyszergyár generikus hatóanyag gyógyszeripar
Kapcsolódó cikkek