Cégvilág

Sertésinfluenza-buli: Szándékosan fertőzik egymást a fiatalok

Új őrület kezdett elterjedni a fiatalok között: közös sertésinfluenza-bulikat rendeznek, így reménykedve egy - viszonylag enyhe lefolyású - nyári fertőzés következtében kialakuló védettségben.

Sertésinfluenza-bulikat rendeznek brit fiatalok, elsősorban abban a reményben, hogy így még a nyáron elkapják a fertőzést és az őszi nagy járvány előtt átesnek egy enyhébb lefolyású fertőzésen - írja a welt.de.

Az internetes lap által megszólaltatott Reinhard Burger, a Robert Koch Intézet alelnöke szerint azonban ez nem túl jó ötlet. "Nem biztos, hogy enyhébb lefolyású lesz a betegség, azonban éppen őszre gyengül meg egy kissé a szervezetük a fertőzés következtében, mikorra a vírus akár mutálódhat is és újra megfertőzheti őket" - emelte ki az epidemiológus.

Nem tartja jó ötletnek a sertésinfluenza-partikat a BBC-nek nyilatkozó Richard Jarvis közegészségügyi szakértő sem. Szerinte ezek a bulik alááshatják az influenza elleni védekezést, és saját maguk, valamint gyermekeik egészségét is kockáztatják azok, akik szándékosan fertőzik meg egymást.

Jarvis ugyan elismeri, hogy ha most fertőződnek meg az emberek, akkor valószínűleg védettek lesznek, ám a szándékos fertőzés esetén lehet, hogy a hatóságok nem tudnak úgy reagálni, ahogy most teszik.

A védekezés ugyanis a feltartóztatás elvét követi, márpedig ha ez nem lehetséges, akkor nem lesznek képesek ellenőrizni a megbetegedéseket, vagy nem tudnak olyan gyorsan antivírusokat előállítani. És ebben az esetben még mindig enyhe vírusról fogunk beszélni? - teszi fel a kérdést Jarvis.

A Brit Orvosi Szövetség közegészségügyi bizottságának vezetője elégedett az eddigi védekezéssel. Jarvis szerint a vártnál jobban fel tudják tartóztatni a vírust, és ez időt ad az oltóanyag előállítására.

Azzal, hogy szándékosan fertőzik egyesek magukat, és másokat, csak a vírus terjedését segítik elő - tette hozzá.

Jarvis egy újabb veszélyre is figyelmeztet: a háziorvosok kiégésének veszélyére. Az olyan orvosok, mint ő maga is, akik a sertésinfluenza ellen meghosszabbítják rendelési idejüket, azt kockáztatják, hogy fáradtságukban rossz döntéseket hoznak.

Közben tovább folytatódik a sertésinfluenza terjedése az európai országokban, így hazánkban is. A nyári időszak ellenére Nagy-Britanniában alig egy hét alatt, a korábbi 50 ezer fertőzésről a duplájára, 100 ezer fölé emlekdett a fertőzöttek száma, míg Magyarországon néhány nap alatt 47-re emelkedett a betegek száma és egy férfi bele is halt az influenza szövődményeibe.

sertésinfluenza-parti sertésinfluenza-buli világjárvány sertésinfluenza járványveszély pandémia új influenza
Kapcsolódó cikkek