Cégvilág

Színre lép az Apple: borulhat a pc-piac?

Az Apple színre lépése a új lökést adhat a tablet pc-k eddig meglehetősen szűk piacának. A cég a hordozható mp3 lejátszók és mobil telefonok terén elért sikerét igyekszik megismételni az érintőképernyős hordozható számítógépek piacán is. A tablet pc gyakorlatilag az iPod touch-ban illetve az iPhone-ban alkalmazott technológiát használja, a méret és a tudás azonban nagyban megnövekedett. A készüléknek viszont fel kell vennie a versenyt a neves notebook gyártók több éve forgalmazott, már kiforrott technológiával rendelkező készülékeivel.

A legnagyobb méretű tablet pc-k, az úgynevezett convertible kategória, ahol tulajdonképpen egy notebook rendelkezik érintőképernyővel. A kijelzőt el lehet fordítani, és így bezárva kényelmesen használható a tablet pc-ként. Az ilyen gépek teljes értékű notebook-nak számítanak, optikai meghajtóval is rendelkeznek. Ezzel szemben az úgynevezett slate tablet pc-k már csak az érintőképernyő segítségével vezérelhetőek és optikai meghajtót sem tartalmaznak. Teljesítményük jóval kisebb egy notebooktól, előnyt kizárólag a méret és súly terén élveznek.

Ebben a kategóriában azonban csak néhány készülék van a piacon, mint a Fujitsu Stylistic ST5112, vagy a Motion Computing LE1700. A kategória elterjedését eddig erősen gátat szabtak a 2000 dollár feletti árak, ami tekintve az alacsony kapacitású tárhelyet, az optikai meghajtó hiányát, a lassú processzort, meglehetősen borsosnak mondható.



Az Apple tablet pc ára ezzel szemben 600-1000 dollár között várható, ami azért is meglepő, mert a vállalat eddig nem arról volt híres, hogy bármelyik terméke is kategóriájában az olcsóbbak közé tartozott volna. Az Apple-nél viszont úgy gondolják, a tablet pc egy kisebb notebook (subnotebook) vagy egy netbook alternatívája is lehet. A kifejezetten internetezésre szánt hordozható számítógépek ellenben jóval barátságosabb árcédulával rendelkeznek, mint amivel az almás logóval ellátott új készülék fog.

Tablet PC

A Tablet PC olyan érintőképernyővel vagy grafikus kijelzővel ellátott tábla alakú, gyakran telefon funkciókkal is felszerelt mobil számítógép, amelyet egér és billentyűzet helyett ujjal, vagy digitális tollal lehet vezérelni.



Az Apple tablet pc és a vele egy árkategóriában fekvő notebookok közötti választást egyértelműen a teljesítmény és a kényelem mérlegelése dönti majd el, hiszen előbbi könnyebb, kisebb és felhasználó barátabb lesz, míg utóbbi a teljesítmény terén élvez előnyt. A netbook és subnotebook piac kiemelten fontos lehet az Apple számára, mivel ez a szegmens a globális hordozható számítógép piac szűkülése ellenére tovább növekedett az elmúlt időszakban.

Az Apple viszont nem csak egy új készüléket akar piacra dobni, hanem forradalmasítani akarja piacot, mint ahogy azt tette az iPoddal és az iPhone-nal. Úgy gondolják a készülék kiválóan alkalmas lesz filmnézésre, internetes böngészésre és videojátékok futtatására. Mint ahogyan a cég többi mobil eszköze, ez is interneten keresztül közvetlen kapcsolatban lesz az iTunes Store-ral, az Apple online zeneboltjával. Kérdés, mennyire lesz forradalmi ez az újítás.



Hiszen a már most piacon lévő tablet pc-k nagy részével is lehet internetezni wifin keresztül, és filmeket is minden további nélkül lejátszanak. iTunes Store pedig szintén elérhető bárki számára a világhálón, csak az iTunes szoftver szükséges a használatához, ez viszont ingyenesen letölthető. Apple-nek tehát nem lesz egyszerű dolga ennek a még meglehetősen szűk körben elterjedt kategóriának a népszerűvé tételében, de a gyártó presztízse, az alacsony ár és a felhasználóbarát rendszer, és a cégre jellemző innovatív megoldások sokat segíthetnek.

VG Online Tablet PC A Tablet PC olyan érintőképernyővel vagy grafikus kijelzővel ellátott tábla alakú, gyakran telefon funkciókkal is felszerelt mobil számítógép, amelyet egér és billentyűzet helyett ujjal, vagy digitális tollal lehet vezérelni. -->

Apple Ipod tablet pc iPhone
Kapcsolódó cikkek