Cégvilág

Támadnak a trójaiak - Célpont a pénztárcánk

A Panda legfrissebb, második negyedévi jelentéséből kiderül, hogy az ebben az időszakban megjelent összes rosszindulatú szoftver (malware) 70 százaléka trójai program. A pénzügyi motiváltságú támadások egyre elterjedtebbek.

A Panda második negyedévi jelentése szerint az április és június között megjelent összes új, ún. malware, vagyis rosszindulatú program mintegy 70 százaléka trójainak bizonyult. Ez az egész egy hosszú és egyre gyorsuló folyamat része – magyarázta Sándor Zsolt, a Panda Security magyarországi igazgatója. A trójai programok szinte kivétel nélkül pénzügyi motiváltságú támadások részei: észrevétlenül települnek a gépre, és a látványos károkozás helyett csendben jelentenek az „irányítóiknak”. Az ellopott adatok között a szimpla facebookos jelszavaktól a bankszámla-hozzáférésekig bármi lehet.

A trójaiak ebben az időszakban bármelyik másik malware-típusnál aktívabbnak bizonyultak: a fertőzések összesen egyharmadáért (34,37 százalék) voltak felelősek. Érdekes adat azonban, hogy az ún. „dialerek”, vagyis a betárcsázós internetkapcsolatot eltérítő programok a szélessáv világszerte történő hódítása ellenére is makacsul tartják magukat (4,48 százalék az összesből).

A malware-minták közül a Downloader.MDW nevű, más kártékony programokat letöltő trójai volt a legaktívabb, a második a Virtumonde nevű kémprogram lett.  Magyarország a fertőzések tekintetében viszonylag jól áll – tette hozzá Sándor Zsolt.

Ha az aktív fertőzéseket földrajzi helyek szerint bontjuk, akkor kiderül, hogy a csúcstartó még mindig Tajvan (33 százalékkal), a második és a harmadik helyen Törökország és Lengyelország áll. Hazánkban a fertőzések 15 százalék alatt vannak, ami viszonylag jó egy összehasonlítás során, ugyanakkor nem túl jó eredmény önmagában. A támadások egyszerűen olyan ütemben szaporodnak, hogy a hagyományos vírusirtó-technikák már nem bírják; a Panda ezért is váltott át az ún. cloud-technológiára, ahol a nagy számítási feladatokat igénylő vírusellenőrzést a cég szerverei végzik.

betárcsázó malware trójai antivírus Facebook dialere panda
Kapcsolódó cikkek