Cégvilág

Továbbra is annyi Airbust szállítanának, mint tavaly

Az Airbus gyártója, a European Aeronautics Defense and Space Co (EADS) 76 százalékos profitnövekedésről számolt be a második negyedévben, a megnövekedő szállításoknak köszöhetően.

Az EADS részvényeinek árfolyama emelkedett, miután a vállalat közölte: ebben az évben is annyi repülőgép leszállítását tervezi, mint tavaly. Ugyanakkor az Airbus gyártója kénytelen újratárgyalni az A400 harcászati repülőgépekre vonatkozó kormányzati megbízást. Az EADS-nak március végével kellett volna leszállítania az első repülőt, ezt azonban elmulasztott. Ha a szerződést felbontják, a vállalatnak akár 5,7 millió eurós visszafizetést kell eszközölnie - jelenti az AP.


 
Június végéig az EADS 254 repülőgépet szállított le, az előző év első felében a mennyiség 245 darab volt. Közleményében a cég leszögezi: ebben az évben 300 új megrendelésre számít, beleértve 14 darab A380 super jumbót. Az EADS a következő félévre a korábbinál alacsonyabb adózás előtti eredménnyel számol a magasabb kutatás-fejlesztési költségek és az árfolyamváltozások miatt.

A prognózis fontosságát emeli, hogy a Nemzetközi Légiszállítási Szövetség (IATA) számításai szerint a légiipar ebben az évben 9 milliárd dolláros veszteséget könyvel el globális szinten.

Airbus repülőgép szállít IATA EADS
Kapcsolódó cikkek