Cégvilág

Zöld út a Nabuccónak

Ma írják alá a Nabucco gázvezetékprojekt előkészítését útjára indító dokumentumot a nyomvonalban érintett öt ország – köztünk hazánk – vezetői. Az aktussal formálisan is zöld utat kap a jelenlegi becslések szerint 7,9 milliárd euróba kerülő gigaberuházás.

A Nabucco Európát látja el földgázzal, a tervek szerint 2014-től, a csőkígyó hossza 3300 kilométer, szállítási kapacitása évi 31 milliárd köbméter lesz. A szakértők szerint ugyanakkor továbbra is kérdés, hogy életképes lesz-e a projekt, illetve, hogy nem gyűri-e majd maga alá a páneurópai kezdeményezést az orosz hátterű Déli Áramlat beruházás. Bayer Mihály, Magyarország Nabucco-nagykövete szerint egyik veszély sem áll fenn.

Véleménye szerint a mai megállapodás tovább erősíti a Nabuccót, amelynek lassanként a finanszírozása is formálódik. Gáz is lesz a vezetékben, legalábbis pénteken Azerbajdzsán és Türkmenisztán is érdeklődését jelezte. Tegnap pedig Törökország mondott le arról, hogy a gázvezetéken szállított gáz 15 százalékára igényt tartson. Cserébe biztosítékot kapott, hogy részesül a projekt bevételeiből.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

gázvita Nabucco gázellátás gázvezeték
Kapcsolódó cikkek