Cégvilág

A zsír, amely karcsúsít

A kilók ellen folytatott harcban a zsírszövet szitokszóvá vált. Holott létezik egy fajtája, amely kifejezetten súlycsökkentő hatású.

Az úgynevezett barna zsírszövet szerepét elsősorban emlős állatokban tanulmányozták eddig. Ennek a speciális szövetnek egyetlen feladata, hogy hőt termeljen a táplálékból, anélkül, hogy az állatnak mozognia kellene. Ez a zsírszövet olyan hatékony, hogy 50 grammja képes napi 500 kalóriát elégetni – ehhez egy felnőttnek körülbelül egy órát kell intenzíven edzenie - írja a NewScientist.

Korábban úgy tűnt, a barna zsírszövetek csak a csecsemők szervezetében vannak jelen és felnőttkorra eltűnnek. A PET CT vizsgálatok azonban megváltoztatták a tudósok elképzeléseit. Ezzel a berendezéssel a szövetek metabolizmusát vizsgálják, a túl erős sejti aktivitás jelezheti a rákos elváltozásokat.

A vizsgálat során a páciensek kontrasztanyagot kapnak, amely megmutatja az aktívabb szövetterületeket. Az orvosok munkáját viszont gyakran megnehezítették a képalkotáskor megjelenő zavaró foltok a betegek vállán és hátán. Mint kiderült, ezek a területek csak akkor váltak aktívvá, ha hideg volt a vizsgálószobában.

Így kiderült, hogy a felnőttek testében is megtalálható a hőtermelésre specializálódott barna zsírszövet, igaz, kis mennyiségben. A zsírszövet mennyiségében adódó egyéni eltérések magyarázhatják, hogy miért maradnak egyesek karcsúak egész életükben, míg mások elhíznak.

zsír PET CT zsírszövet
Kapcsolódó cikkek