Cégvilág

Az inga visszaleng - Jövőre is szűkül az európai autópiac

Jövőre tovább szűkül az európai autópiac, és az idei évre várható 13,3 millió darabbal szemben csak 11,8 millió jármű kerülhet az utakra - figyelmeztet a J. D. Power.

Az erőteljes forgalomesés a cég szerint amiatt következik be, hogy a 13 uniós tagország kormányai által támogatott autócserék mesterséges keresletet gerjesztettek, és amint elfogy a pénz, az inga - törvényszerűen - visszaleng.

Ráadásul - állapítja meg Jonathan Poskitt, a J. D. Power elemzője - az európai gazdaság 2010-ben is gyenge marad, így az idei előrehozott vásárlások miatt jövőre kerül igazán bajba az iparág.

Mint arról korábban beszámoltunk, Németországban a múlt hónapban 30 százalékkal növekedett az új autóeladások száma. Az év első hét hónapjában 27 százalékkal több kocsi kelt el, mint egy éve.

Csakhogy az autócsereprogram az év végén lejár. A német autóipari szövetség, a VDA kommentárja szerint a júliusi 340 ezres újautó-eladási adat bizonyítja, hogy tovább stabilizálódott a piac. A múlt hónapban is a legkisebb autók vezették az eladási listákat Németországban: a Fiat, a Peugeot, a Skoda és a Renault számára kedvező a jelenlegi gazdasági helyzet.

További részletek a holnapi Világgazdaságban

autócsere J.D. Power autópiac tagország
Kapcsolódó cikkek