Cégvilág

Brüsszeli igen a 270 milliárd forintos élénkítőcsomagra

Várhatóan augusztus végéig formálisan is jóváhagyja az Európai Bizottság Magyarország számára az operatív programokban lévő uniós pénzek átcsoportosítását a válság enyhítésére – nyilatkozott Oravecz Péter, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) szóvivője az MTI-nek.

A magyar kormány és a bizottság képviselői az operatív programok módosításához szükséges egyeztetéseket eredményesen lezárták.

Több mint 260 milliárd forintot csoportosítottak át a gazdaságfejlesztési operatív programokba, ezekből elsősorban a meglévő munkahelyek megtartásához és újak teremtéséhez nyújtanak vissza nem térítendő támogatást.

Ha netán el is húzódna a formális jóváhagyás, az elszámolás a módosítás benyújtásától, tehát visszamenőleg lesz hatályos.

A pénzügyi válság miatt a kormány 2008. decemberi döntése szerint elsősorban a gazdaságfejlesztési és a turisztikai beruházásokat, valamint a munkahelyi képzéseket támogató európai uniós pályázatoknál az elnyert támogatás akár 40 százalékára lehet előleget igényelni.

Az uniós forrásokból finanszírozott gazdaságfejlesztési program két pilléréből az egyik – 1400 milliárd forint – közvetlen pénzügyi válságkezelő eszközökkel igyekszik megerősíteni a magyarországi kis- és középvállalkozásokat.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

operatív program NFÜ EU Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Gazdaságfejlesztési operatív program
Kapcsolódó cikkek