Cégvilág

Eddig 99 új influenzával fertőzött beteget találtak itthon, egy ember meghalt

Az elmúlt hétvégén 66 A(H1N1) influenza gyanús beteg mintáját vizsgálták az ÁNTSZ Országos Epidemiológiai Központ felsőlégúti laboratóriumában.

A hét végi három nap alatt 13 esetben igazoltak új influenzavírus által okozott megbetegedést a szakemberek. Az eddig megerősített esetek száma 99-re emelkedett, közülük egy volt halálos kimenetelű. Az ÁNTSZ Országos Epidemiológiai Központ által működtetett, ingyenesen hívható zöld számra 28 hívás érkezett, amelyekben főként a betegség tüneteiről érdeklődtek.

A szakemberek felhívjuk a lakosság figyelmét az ilyenkor javasolt higiénés szabályokra. Ezek között arra, hogy köhögéskor vagy tüsszentéskor mindenki tartson papírzsebkendőt a szája és az orra elé (ha épp nincs kéznél, akkor is inkább a könyökhajlatába, és ne a tenyerébe köhögjön/tüsszentsen). Használat után a zsebkendőt a szemétgyűjtőbe kell dobni. Gyakran kell meleg vízzel és szappannal kezet mosni, különösen köhögés, tüsszentés, orrfújás és a zsebkendő kidobása után. Ezzel megakadályozható, hogy a kézről a szabad szemmel nem látható kórokozók tárgyakra, felületekre, onnan mások kezére, nyálkahártyájára kerüljenek. Nem szabad piszkos kézzel a szemet, orrot vagy a szájat piszkálni.

ÁNTSZ 99 eset a(h1n1)
Kapcsolódó cikkek