Cégvilág

Egekben a cukor és a kakaó ára - aggódnak a hazai gyártók

Bajban az édességgyártók: a legfőbb alapanyaguknak számító cukor és kakaó ára ugyanis az egekbe szökött a világpiacon. Előbbi 28 éves csúcson jár, az utóbbi pedig duplájára drágult az elmúlt másfél évben.

Az amerikai gyártók ezért még Barack Obama elnöknek is levélt írtak amelyben arra figyelmeztetik az elnököt: ha nem növelik a behozatali kvótát, hiány alakulhat ki az országban az édességekhez használt cukorból.

A Nemzetközi Cukorszövetség becslése szerint pedig a kereslet 5 millió tonnával haladhatja meg a kínálatot a 2010 szeptemberében végződő 12 hónapban. Elemzők szerint elképzelhető, hogy a termék ára a közeljövőben még tovább emelkedik.

Szakértők szerint azonban a világpiacon tapasztalható emelkedés nem valószínű, hogy a közeljövőben begyűrűzik Európába, az unió a nagyfokú önellátása, valamint a megkötött, hosszú távú szerződések hatása következtében.

A hazai gyártókat ennek megfelelően legfőképpen a kakaó árának elszabadulása aggasztja. Közülük egyesek egy ideig még a tartalékaik felemésztésével megpróbálhatják elkerülni a termékeik árának emelését, a többségnek azonban nincs más választása, mint a drágítás, amely egyébként nagy részben már lezajlott a közelmúltban. Hazánkban egyébként a legfrissebb adatok szerint elérte a 65 milliárd forintot a csokoládé éves bolti forgalma, míg mennyiségben az eladások továbbra is 28 ezer tonna felett mozognak.

További részletek a holnapi Világgazdaságban

édességgyártó kakaó cukor
Kapcsolódó cikkek