Cégvilág

Gondok a billentyűzettel? – A demencia első jele lehet!

A Marylandi Egyetem munkatársainak kutatása szerint a számítógép billentyűzete beszédes lehet: a gépelés ritmusa és más tényezők felfedhetik az időskori agyi betegségek első jeleit.

A kutatók azt állítják: egy a gépelés jellegét figyelő szoftverrel olyan betegségek fedezhetőek fel korai stádiumban, mint az Alzheimer vagy a demencia. A Marylandi Egyetem tudós csapata szerint a módszer segíthet a pontosabb diagnózisban és a betegségek megfékezésében – írja a NewScientist.

Közismert, hogy egy adott ember gépelési képességei nagyjából állandóak, de stressz hatására a teljesítmény gyengül. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogyan és milyen mértékben mutatkozik meg a feszültség a billentyűzet használatában.

Huszonnégy, több mint tíz éves gépelési tapasztalattal rendelkező önkéntest kértek fel arra, hajtsanak végre különböző írási feladatokat, melyek során figyelték az átlagos sebességet, a hibákat és a szövegek nyelvi tulajdonságait. Ezután fizikai és mentális stressznek tették ki őket, majd megismételtették a feladatokat.

Az eredmények szerint a fizika stressz inkább a nyelvi, a mentális pedig a gépelés technikai képességekre hatott negatívan. A kutatás vezetője szerint ha az erre a célra kifejlesztett szoftver valakinél hosszú ideig mutat ki ehhez hasonló elváltozásokat, érdemes orvoshoz fordulnia.

Alzheimer billentyűzet gépel demencia
Kapcsolódó cikkek