Cégvilág

Haszontalanok az új influenzára felírt gyógyszerek a britek szerint

Brit kutatók szerint az új típusú influenza kezelésére jelenleg használt gyógyszerek a gyerekek esetében alig használnak - csak egy nappal rövidítik le a betegséget, viszont sokszor komoly mellékhatásokat okoznak.

A H1M1 új típusú vírus rezisztenssé is válhat a szerekre - állítják a kutatók. A H1N1 vírus ellen védőoltás még nem létezik, kifejlesztésén most dolgoznak, várhatóan szeptemberre kerülhet forgalomba. Addig kétféle gyógyszer van, amely az új típusu influenza tüneteit mérsékelni tudja, ezeket Tamiflu és Relenza néven ismerik a szigetországban.

A brit kormány több millió doboz Tamiflut szerzett be, hogy a rászoruló betegeket kezelni tudják. A British Medical Journal-ben publikált tanulmány szerzői viszont úgy vélik, a gyerekeknek nem kellene adni ezt a szert, ez ugyanis átlagosan mindössze egyetlen nappal rövidíti le a betegséget, viszont komoly mellékhatásai vannak. Dr. Matthew Thomson, az Oxford University munkatársa szerint a Tamiflu a 12 éven aluli gyerekeknél gyakran erős hányást okoz, és káros hatásai komolyabbak, mint a gyógyszer előnyei. Ráadásul, ha túl széles körben és indokolatlanul gyakran szedik, akkor a vírus rezisztenssé válhat a szerre. A kutatók azt is vizsgálták, hatékony-e a Tamiflu a járvány megfékezésében, és azt találták, hogy körülbelül nyolc szézalékkal képes mérsékelni a járvány terjedését. Másként fogalmazva: 13 beteget kell a gyógyszerrel kezelni, hogy egy további ember megbetegedését megelőzzék. Dr. Carl Heneghan, az Oxford University tanára szerint - aki maga is gyakorló körzeti orvos - “hibás stratégia az, hogy már enyhe megbetegedésekre is Tamiflut adnak”. A kormány azonban ragaszkodik ahhoz, hogy a “biztonság” érdekében minden beteg kaphasson Tamiflut. A múlt héten nagyjából harmincezren betegedtek meg az új típusú influenzában, az előző hét százezer új megbetegedéséhez képest ez jelentős csökkenés. Eddig 41 halálos áldozatot követelt az új influenza Nagy-Britanniában.

Hazánkban 120 fölé emelkedett a H1N1 influenza fertőzöttek száma, egy férfi vesztette el életét, halálának közvetlen oka a szövődményes tüdőgyulladás volt. A magyar kormány megfelelő készletet halmozott föl a vírusellenes szerből az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet raktárában az a lakosság 7-7,5 százalékának kezelésére elegednő. Múlt héten pedig 6 millió vakcinát rendelt a vírus elleni védőoltásra a hazai Omnivest Kft.-től., jelentette be a kormányülést követően Székely Tamás egészségügyi miniszter. Akkor egy újságírói kérdésre válaszolva azt is elmondta: az, hogy néhány esetben kimutatták, hogy az egyik vírusellenes szer nem hatékony, nem jelenti annak általános hatékonytalanságát. Oka lehet a nem megfelelő dózisban történő alkalmazás is. Az említett két szer hatásosságát és ártalmatlanságát az Egészségügyi Világszervezet szakemberei nem kérdőjelezték meg. Ezek alkalmazását ajánlják.

 

 

Tamiflu rezisztencia Székely Tamás brit kutatók
Kapcsolódó cikkek