Cégvilág

Így kell az árammal spórolni!

Jelentősen csökkent az áramfogyasztás Németországban az év első hat hónapjában. Korábbi recessziók idején legfeljebb 3 százalékkal mérséklődött az áramigény, idén azonban 6 százalékos visszaesést regisztráltak a szolgáltatók, írta a Handelsblatt című üzleti-politikai lap hétfőn.

A német energia- és vízgazdálkodási szövetség (BDEW) felmérése szerint januárban 2,5 százalékkal kevesebb áram fogyott az egy évvel korábbinál.

A visszaesés üteme aztán áprilisra 13,7 százalékra gyorsult, majd stabilizálódott a helyzet: júniusban 5,7 százalékkal kisebb volt az áramfelhasználás az egy évvel azelőttinél. A teljes mennyiség nagyjából 50 százalékát a konjunkturális változásokra kevéssé érzékeny háztartások fogyasztják el, amiből az következik, hogy a vállalatok oldalán drámai módon csökkent a kereslet, írta a Handelsblatt.

A német áramszolgáltatók közül mostanáig a Baden-Württemberg tartományi EnBW tette közzé első félévi eredménybeszámolóját. Eszerint az ipari fogyasztók 22,3 százalékkal kevesebb villamos áramot használtak el, a teljes fogyasztás pedig 9,4 százalékkal esett vissza a tavalyi első hat hónaphoz képest. Ágazati várakozások szerint a második félévben mérséklődik a visszaesés.

Wulf Bernotat, a Magyarországon is érdekelt E.ON energiavállalat vezérigazgatója szerint azonban a fogyasztás igen lassan emelkedik majd újra a gazdasági világválság előtti szintre. A Sal. Oppenheim befektetési bank elemzése szerint az év egészében 5 százalék körüli lehet a visszaesés a németországi áramfogyasztásban.

Németország fogyasztás ára
Kapcsolódó cikkek