Cégvilág

Influenza: nincs negatív megkülönböztetés a pedagógusoknál

Az Egészségügyi Minisztérium maximálisan betartja az új influenza elleni védekezésnél a WHO és az ECDC szakmai ajánlásait.

Azok a lakossági csoportok kapnak térítésmentes védőoltást, amelyeket e szervezetek ajánlanak. A kormány 6 millió adag vakcinát rendelt meg. Sem az Egészségügyi Világszervezet (WHO) sem az Európai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (ECDC) prioritási listájában nem szerepel a térítésmentes oltóanyag biztosítása a pedagógusok számára. Hasonlóképpen nem szerepelnek a pedagógusok a szezonális influenza elleni oltóanyagot állami támogatással, térítésmentesen megkapók listáján sem. Ezt közölte a szaktárca a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének közleményére.

A szervezetek prioritási listái nem az adott csoport vagy szakma társadalomban betöltött szerepét vagy jelentőségét tükrözik. Az ingyenes védőoltás célja a leginkább veszélyeztetett társadalmi csoportok védelme, illetve az alapvető állami működés biztosítása. Így térítésmentesen juthatnak vakcinához a hat hónap és 3 év közötti gyermekek, a gyermeket várók és a 60 év felettiek, illetve a krónikus betegségben szenvedő 60 év alattiak. Ezen kategóriákon felül a WHO és az ECDC ajánlása alapján az egészségügyi dolgozók, a rendfenntartó szervek és az adott ország működéséért felelős stratégiai intézmények, vállalatok dolgozói számára kell biztosítani térítésmentesen az oltóanyagot.

Székely Tamás egészségügyi miniszter a múlt héten jelentette be, hogy a kormány 6 millió adag vakcinát rendelt az Omninvest Kft.-től. Ebből 4 milliót térítésmentesen osztanak szét, 2 millió pedig patikai forgalomba kerül. Az oltóanyag ára 1100 forint lesz. Várhatóan októberben kezdődik el a vakcináció, akkorra tehető az esetleges járvány kitörése is.

védőoltás pedagógusok a(h1n1)
Kapcsolódó cikkek