Cégvilág

Jót tett az MTV-nek az olimpia és a Labdarúgó Európa-bajnokság közvetítése

Megőrizte a korábbi nyereséges évek eredményeit tavaly a Magyar Televízió, amely 2005 óta tartja stabil pályán gazdálkodását.

„A bevételeket és a kiadásokat továbbra is egyensúlyban kell tartani. Ez prioritás marad a gazdálkodásban, hogy folytathassuk egy modern, európai szinten is jegyzett közösségi médiavállalat felépítését” – mondta tévés vezetőknek Medveczky Balázs ügyvezető alelnök, miután az MTV Közalapítvány nagykuratóriuma tegnap elfogadta a közszolgálati médiavállalat beszámolóját a 2008. évi gazdálkodásról. A Magyar Televízió szolid nyereséggel, 166 millió forint mérleg szerinti eredménnyel zárta a tavalyi évet.

A Labdarúgó Európa-bajnokság, valamint az olimpia közvetítése miatt a kereskedelmi bevételek tavaly több mint egymilliárd forinttal haladták meg az egy évvel korábbi értéket. Az előző év azonos időszakához képest mind a két kiemelt sportesemény hónapjában közel háromszorosára nőtt a bevétel.

Az MTV költségvetésből származó forrásai a 2007-es szinten maradtak, nominálisan tehát ugyanakkora összegből, reálértéken azonban mintegy másfél milliárd forinttal kevesebből gazdálkodott a köztelevízió. A társaság egyéb területen is elvonással szembesült: a tulajdonos elvárásai és korábbi ígéretei ellenére létszámcsökkentési támogatást nem kapott, de a digitális átálláshoz kapcsolódó kiadásokra és műszaki fejlesztésre sem biztosított forrást az állam. Nem került sor a Magyar Rádióval közösen tulajdonolt, a műsorkészítést nem támogató Benczúr utcai vendégház értékesítésére sem.

A bevételkiesés a műsoros költségek csökkentését, a létszám racionalizálás és a beruházások visszafogását vonta maga után. „Köztudott, hogy a Magyar Televízió évek óta súlyosan alulfinanszírozott. Az előre látható volt, hogy 2009-ben a költözés és a legszükségesebb beruházások egyszeri, de számottevő kiadást jelentenek, ezért mindent megtettünk, hogy a kereskedelmi tevékenység révén többletforrásokhoz jusson a részvénytársaság – értékelte a tavalyi évet Nagy Attila, az MTV gazdasági igazgatója.

A külső körülmények viszont ma már jóval kedvezőtlenebbek, a finanszírozás milliárdos elmaradásaival együtt kiszolgáltatottá teszik a vállalatot, ami megakaszthatja akár a digitális átállást is” – tette hozzá. A köztelevízió 2005 óta minden évet nyereséggel zárt; kiadásait a mindenkori bevételeihez igazította, így megőrizhette pénzügyi egyensúlyát.

A Magyar Televízió két csatornáján évente összesen egymillió percnyi műsort sugároz, és miközben a médiatörvényben rögzített előírásokat évről évre lényegesen túlteljesíti, az Országos Rádió és Televízió Testület Panaszbizottsága 2008-ban egyszer sem marasztalta el.

bevétel labdarúgó Európa-bajnokság olimpia székház mérleg mtv
Kapcsolódó cikkek