Cégvilág

Kesereg az édesipar

Válságos időkben a legelterjedtebb hangulatjavító a csokoládé, azonban az édesipari termék könnyen keserű lehet a fogyasztók számára, ugyanis világszerte áremeléssel fenyegetnek a gyártók.

Bajban az édességgyártók: a legfőbb alapanyaguknak számító cukor és kakaó ára ugyanis az egekbe szökött a világpiacon. Előbbi 28 éves csúcson jár, az utóbbi pedig duplájára drágult az elmúlt másfél évben.

Mivel a cukor világpiacon tapasztalható emelkedése az unió nagyfokú önellátása, valamint a megkötött hosszú távú szerződések miatt kevésbé érinti a hazai gyártókat, azok főként a kakaó árának elszabadulása miatt aggódnak. Több szereplő is meglévő tartalékaik felemésztésével megpróbálja elkerülni a termékeik drágítását, a többségnek azonban nincs más választása, mint az áremelés, amely egyébként nagy részben már lezajlott a közelmúltban.

Hazánkban a legfrissebb adatok szerint elérte a 65 milliárd forintot a csokoládé éves bolti forgalma, míg mennyiségben az eladások továbbra is 28 ezer tonna felett mozognak. Az amerikai édesipari cégeket azonban mindkét alapanyag drágulása érinti, így ők még Barack Obama elnököt is figyelmeztették: ha nem növelik a behozatali kvótát, hiány alakulhat ki az országban az édességekhez használt cukorból.

 A Nemzetközi Cukorszövetség becslése szerint pedig a kereslet 5 millió tonnával haladhatja meg a kínálatot a 2010 szeptemberében végződő 12 hónapban, így elképzelhető, a termék ára a közeljövőben tovább emelkedik.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Nemzetközi Cukorszövetség édességipar élelmiszeripar cukor cukorár kakaóbab cukortermelők
Kapcsolódó cikkek