Cégvilág

Kevesebb magyar utazik külföldre, de kelendő a drágább utasbiztosítás

Kevesebben utaznak, így utasbiztosítást is kevesebben kötnek az idén, ám a külföldre indulók úgy tűnik tudatosabbak, mert ők nagyobb arányban, és magasabb fedezetű szerződést kötnek, mint a korábbi években.

Ami viszont nem meglepő: a webes biztosításkötés ebben szegmensben is egyre nagyobb teret nyer, a Netrisk.hu biztosítási oldalon például több mint 40 százalékkal több utasbiztosítást kötöttek az idén június elseje és július vége között, mint egy évvel korábban.

A portál tapasztalatai szerint ráadásul drasztikusan nőtt a nagyobb biztosítási fedezetet, kiemelt szolgáltatást nyújtó termékek népszerűsége. Tavaly a Netrisken értékesített biztosítások mindössze 26 százaléka volt  exkluzív kategóriás, az idén viszont ez az arány 40 százalékra ugrott - mondja Haraszti Zsolt ügyvezető.

Az utazók kevesebb mint egyharmada választotta az átlagos fedezetet kínáló termékeket, miközben a minimális, illetve alapszíntű szolgáltatási szintnek megfelelő kötvények aránya a múlt évi 43 százalékról 30 százalékra esett vissza. Hasonló tendenciákról számolt be lapunk kérdésére Bravik Attila, a biztositastipp.hu oldalt üzemeltető CLB ügyviteli igazgatója is. Náluk a biztosított személyek száma 20 százalékkal növekedett az idén május, és augusztus közepe között 2008 azonos időszakához képest, és tapasztalataik szerint oldalukon sem az olcsóbb csomagokat választják többen az idei szezonban.

Ez örömteli Bartók-Nagy András, az Európai Utazási Biztosító (EUB) elnök-vezérigazgatója szerint is, aki korábban lapunknak megerősítette: az ő ügyfélkörükben is egyre nagyobb azon ügyfelek aránya, akik az igényeiknek megfelelő biztosítást választják. Igaz elmondta azt is, hogy a biztosítottak számában náluk az idén a visszaesés 15 százalék körüli.

Az ügyfelek utasbiztosításra a nyaralás idején jelenleg átlagosan napi 887 forintot költenek a Netrisken kötött szerződések alapján. A legtöbben ma már bankkártyával egyenlítik ki a biztosítás díját: a bankkártyás fizetések aránya a múlt évi 72 százalékról az idén 77 százalékra emelkedett.
A biztosítók által adott szóbeli információ szerint az utasbiztosításoknak továbbra is csak jelentősen kisebb része születik úgy a weben, hogy az utas felmegy valamelyik biztosító vagy alkusz weboldalára és ott köt biztosítást.

A megkérdezett biztosítók is eltérő számokat közölnek az üzleti modelljüktől függően, a közlések 10-20 százalékos netes lefedettséget sejtetnek - mondta el Bravik Attila, a CLB ügyviteli igazgatója.

Utasbiztosítás vs Európai Egészségbiztosítási Kártya

Az utasbiztosítás előnye, hogy a magánszolgáltatók költségeit is téríti, az Európai Egészségbiztosítási Kártya használója viszont az egyenlő elbánás elvének alkalmazása miatt kizárólag csak az adott ország társadalombiztosítási szervével szerződésben lévő egészségügyi szolgáltatóktól jogosult ellátásra.

Az utasbiztosítás emellett – típustól függően – például a poggyászbiztosítást, balesetbiztosítást vagy a biztosított balesete, betegsége esetén a hozzátartozó helyszínre utazását, emeltebb szolgáltatási szintű termékek esetében a jogvédelem során felmerült költségeket, vagy harmadik személynek okozott bizonyos felelősségi károkat is fedezi - magyarázza Kaszab Attila, a K&H Biztosító nem-életbiztosításokért felelős vezetője.

További különbség, hogy bizonyos ellátásoknál a betegnek egy adott önrészt ki kell fizetnie az ellátásból. Az utasbiztosítás ebben az esetben is teljes költségtérítést garantál a biztosított részére. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya tulajdonosának viszont vállalnia kell az önrészt, és az összeg megtérítésére nem számíthat.

Egyes országokban – például Belgiumban, Franciaországban és Luxemburgban, illetve bizonyos egészségügyi szolgáltatók esetében Finnországban – visszatérítéses rendszer működik, azaz az egészségügyi ellátások, gyógyszerek költségeit az ellátott személy, adott esetben az Európai Egészségbiztosítási Kártya tulajdonosa köteles megelőlegezni.

Az utasbiztosítás esetén – a kapcsolódó segítségnyújtási szolgáltatás révén – az egészségügyi ellátások költségeit legtöbbször közvetlenül a biztosító állja az egészségügyi szolgáltató felé, anélkül, hogy a biztosítottnak azokat meg kellene előre fizetnie.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya tulajdonosai számára minden olyan szolgáltatást biztosítani kell a költségek nagyságától függetlenül, amely az adott országban a társadalombiztosítás biztosítottjának is jár. Az utasbiztosítás esetében az utazó által befizetett összeg nagyságrendje határozza meg, milyen összeghatárig tarthat igényt ellátásra.

A biztosítottnak szükséges mérlegelnie, hogy hova, mennyi időre, milyen körülmények között utazik, és a külföldi tartózkodás alatt felmerülő esetleges kockázatokat is figyelembe kell vennie. Így különdíj ellenében köthetnek biztosítást azok az utazók, akik olyan veszélyes sportokat űznek hobbiszinten, mint például a vadvízi evezés, a hegy- vagy sziklamászás, a quadozás vagy a vízisíelés – tette hozzá Kaszab Attila.

turizmus veszélyek utazás biztosítás Netrisk
Kapcsolódó cikkek