Cégvilág

Kevesebb potencianövelő fogyott, de több a hamisítvány

2008-ban mintegy 15 százalékkal kevesebb potencianövelő szer fogyott, mint 4 évvel korábban.

A három legnépszerűbb gyógyszer dobozforgalmi adatainak vizsgálatából kiderül, hogy míg 2004-ben még évente közel 250 ezer doboz fogyott el ezekből a készítményekből, addig ez a szám 2004-re 210 ezer körülire csökkent. A gyógyszerpiaci trendeket a WEBBeteg.hu egészségportál megbízásából a Szinapszis Kft. elemezte.

2004 és 2006 között csak kisebb mértékben – évi 2-2 százalékkal, 2006 – 2007 között viszont több mint 10 százalékkal apadt a kereslet a merevedési zavar kezelésére szolgáló készítmények iránt. 2008-ban stagnált a potencianövelő-piac, ebben az évben gyakorlatilag ugyanannyi készítményt adtak el, mint 2007-ben. 

A fent említett gyógyszerek forgalma az elemzői vélemények szerint alapvetően azért csökkent, mert a betegek drágának találják ezeket, és inkább igyekeznek alternatív megoldásokat találni. A feketepiacon ugyanakkor rengeteg a hamisított készítmény, és még ha nem is ártalmasak ezek, gyakran hatástalanok.
 
Bár a merevedési zavar a 65 év feletti korosztálynál a leggyakoribb, bármely életkorban (gyakran a 40 év alattiaknál is) kialakulhat. A problémát ugyanakkor napjainkban is sokan tabuként kezelik, és nagyon sokan túlzott szemérmesség vagy előítéletek miatt nem mernek segítséget kérni. Pedig érdemes szakemberhez fordulni, hiszen a kiteljesedett, egészséges örömökkel teli szexuális élet hozzátartozik egészségünkhöz. Az orvosok egyre jobban értik a merevedési zavar hátterében álló okokat és egyre jobb és újabb kezelések válnak elérhetővé.

A bevált és orvos szakmailag biztonságosnak tartott eljárások sajnos költségesek. Ennek is köszönhető az, hogy a merevedést segítő gyógyszerek a leggyakrabban hamisított készítmények.  Szerencsés esetben csak a pénzét veszíti el a hiszékeny vásárló, azonban előfordulhat, hogy az ismert hatóanyagot más mennyiségben tartalmazzák, esetleg toxikus anyaggal szennyezettek, melynek elfogyasztása akár halálos következménnyel is járhat.

gyógyszer készítmény potencianövelő gyógyszeripar dobozforgalmi forgalom
Kapcsolódó cikkek