Cégvilág

Megfizethető villanyautó a Nissantól - Fotók

A Nissan Motor Co., Ltd. a mai napon bemutatta a világ első megfizethető emissziómentes gépkocsiját. Az autó karosszériáját kimondottan a lítium-ionos akkumulátorhoz tervezték.

A Nissan LEAF egy középkategóriás ferdehátú modell, mely kényelmes férőhelyet biztosít 5 felnőtt számára, a hatótávolsága pedig több mint 160 km (100 mérföld), ami megfelel a valós fogyasztói igényeknek. A cég véleménye szerint az autó nem csak praktikus, de megfizethető is.

A modell várható piaci bevezetése Japánban, az Egyesült Államokban és Európában 2010 végén kerülhet sor. "A Nissan LEAF egy olyan hatalmas eredmény, melyre minden Nissan dolgozó méltán büszke lehet” – mondta Carlos Ghosn, a Nissan elnök-vezérigazgatója. 

Fáradhatatlanul dolgoztunk azon, hogy a mai napon valósággá váljon a célunk – egy olyan, mindenki által használható autó, melynek károsanyag-kibocsátása nem egyszerűen csak csökkentett, hanem valóban 0. Ez az első lépés egy olyan úton, mely valóban izgalmas lesz, mind az emberek, mind a Nissan, mind az iparág számára."

A Nissan LEAF-et egy laminált szerkezetűk kompakt lítium-ion akkumulátor hajtja, amely több mint 90kW-os teljesítményre képes, míg elektromos motorjának teljesítménye 80 kW, és nyomatéka 280 Nm. A Nissan LEAF-et egy gyorstöltővel kevesebb, mint 30 perc alatt lehet a teljes kapacitás 80 százalékára feltölteni. Az otthoni 220 voltos hálózaton keresztül pedig mintegy 8 óra alatt lehet a kocsit teljes mértékben feltölteni – ami elegendő időt ad a pihenésre mind az autó, mind a vezetője részére.


[enews_gallery id='218716']

Nissan zéró emisszió elektromos auttó LEAF
Kapcsolódó cikkek