Cégvilág

Mennyibe kerül az új oltóanyag? - A kormány 6 millió adagot vesz!

Befejezdőtek a preklinikai vizsgálatok, ma dönt az Egészségügyi Tudományos Tanács az új vakcináról. Az oltás ára negyede a külföldön gyártottnak.

A kormány mai ülésén 6 millió adag A(H1N1) vírus elleni vakcina megrendeléséről döntött, amelyet az Omninvest Kft-től szerez be - jelentette be ma Székely Tamás egészségügyi miniszter. Ebből négy milliót - az Egészségügyi Világszervezet és az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ ajánlásának megfelelően - a leginkább veszélyeztetett csoportok kapják meg, 2 millió vakcina pedig a patikai forgalomba kerül.

Befejeződtek a vakcina klinikai vizsgálatai és az Egészségügyi Tudományos Tanács ma várhatóan engedélyt ad a gyártásra, s az Országos Gyógyszerészeti Intézet pedig a törzskönyvezésre. A hazai törzskönyvezés gyorsabb és olcsóbb, mintha azt az központi törzskönyvezési hatósága végezné. Annak ára megegyezne a megrendelt mennyiség árával. Ez egyébként adagonként - hasonlóan a szezonális influenzához - 1100 forintba kerül. A járvány miatt veszélyeztetettek között vannak a 2 évnél kisebb gyermekek, a terhesek, a 60 év alatti krónikus betegek és a 65 év fölötti emberek. Mellettük megkapják az oltást a közszolgálatban dolgozók, köztük az egészségügyiek, a stratégiai vállalatok - energia, vízművek stb. - dolgozói. Az oltás várhatóan októberben kezdődik. Ez a m miniszter szerint nem késő, hiszen várhatóan akkor érheti el a nagyobb megbetegedés az országot. A fertőzés terjedéséhez - csakúgy, mint a szezonális influenza terjedéséhez - ugyanis az őszi időjárás nagyon kedvező. Elmondta azt is: az addig megbetegedetteknek pedig megfelelő mennyiségű antivirális készítmény áll rendelkezésre az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetben, ez a lakosság 7-8,8 százalékának elegendő.

Kérdésre válaszolva azt is elmondta Székely Tamás, hogy a kormány 6 milliárd forintot különített el az új influenza elleni védekezés gyógyszereire. Azért nem írt ki közbeszerzést, mert egy korábbi szerződés alapján vásárolja azt meg az Omninvest Kft-től, csupán a konkrét számokat kell most pontosítani. Egyébként a szaktárca érdeklődött a világban és kiderítette: a máshol folyó klinikai vizsgálatok és vakcinagyártás olyan stádiumban van, hogy abból legkorábban jövő februárban lehet oltóanyag. S túl azon, hogy az ár a hazainak négyszerese, két oltást kell abból adni a hatás eléréséhez. A világon eddig 193 ezer A (H1N1) vírus miatti megbetegedés és ebből következően 1300 halálozás történt. Nálunk eddig 105-en fertőződtek meg és egy ember vesztette el ennek következtében az életét.

törzskönyvezés kormánydöntés a(h1n1)
Kapcsolódó cikkek