Cégvilág

Milliókat érő főzőkanalak - A sztárszakács-üzlet belülről

A Forbes magazin nemrég közzétette a legtehetősebb sztárszakácsok listáját. Eszerint a legelismertebb celeb-vendéglátók dollármilliókat keresnek évente. A sztárszakács egy személyben étteremtulajdonos, befektető, televíziós műsorvezető, író – és mindenekfölött márkanév. A VG Online hazai és külföldi példákon keresztül mutatja be, hogyan válhat egy személyből brand.

A Forbes magazin 2009-es sztárszakács listáját Rachael Ray vezeti. A „szakács a szomszédból” stílusú TV-sztár mintegy 18 millió dollárt keresett a múlt évben. Több műsort vezet az amerikai Food Network hálózaton, köztük egy 2,6 millió nézőt vonzó talk-show-t, magazinját pedig 1,6 millióan olvassák. A második helyezett Wolfgang Puck étteremtulajdonosként vált híressé, a Los Angeles-i Spago olyan vendégeket üdvözölhet, mint Brad Pitt és Jamie Foxx. Az osztrák séf nevéhez ma már 15 márka kapcsolódik, köztük természetesen saját TV-show-val. Puck 15 millió dolláros éves jövedelmet tudhat magáénak.

A bronzérmes a hazai közönség számára is ismert Gordon Ramsay, a csípős nyelvéről híres brit szakács újabban állítólag pénzügyi gondokkal küzd, emiatt több éttermét is be kellett zárnia. Specialitása mostanra nem is a főzés, hanem középszerű éttermek luxus vendéglátóhellyé varázslása – mindez 7,5 millió dollárt hoz számára. A sztárséfek közül néhányan részben saját magukat képezték szakáccsá, a többség ugyanakkor klasszikus módon járta végig a konyhai szamárlétrát, mint a monacói Alain Ducasse vagy Jamie Oliver.

Oliver a családi étteremben tanulta meg a szakma alapjait, majd később olasz mesterétől az itáliai konyhát. Televíziós műsorait mostanra 40 országban sugározzák, több szakácskönyvet jelentetett meg. Neve márkanévvé vált: saját termékei mellett a Tefal edénykészletet forgalmaz a közreműködésével, nemrég pedig a mindmegette.hu-n indított blogot, ami a Dynamit Kft. - Jamie Oliver konyhafelszereléseinek (az említett Tefal kivételével) és élelmiszereinek kizárólagos magyarországi képviselője - révén került hazánkba.

De hogyan lesz egy szakácsból sztár, sőt, márkanév? A brandchannel szerint a titok: egy rész személyiség, egy rész tehetség és két rész promóció. Az Egyesült Államokban 1946-ban született meg a TV-séf fogalma: James Beard szerepelt a rádióban, a televízióban és szakácskönyvek szerzőjeként is ismert, csakúgy, mint a mai hírességek. A recept: nyiss egy éttermet, szerezz neki hírnevet, nyiss még több éttermet, adj ki szakácskönyvet, majd juss be a médiába. A potenciális közönség hatalmas, a már említett Food Network műsorait 90 millió háztartásban nézik csak az Egyesült Államokban, nem beszélve a BBC-n és más, nem tematikus csatornákon futó főzőműsorokról.

Sztárszakácsok és becsült tavalyi jövedelmük a Forbes listája alapján (millió dollár)

Wolfgang Johannes Puck, 18

Rachael Domenica Ray 15

Gordon Ramsay 7,5

Nobuyuki Matsuhisa 5

Alain Ducasse 5

Paula Deen 4,5

Mario Batali 3

Jamie Oliver 2,9

Tom Colicchio 2

Anthony Bourdain 1,5

Bobby Flay 1,5Az igazi anyagi sikert azonban a merchandising hozza, amelyek értékét a személyes fellépések emelik tovább. Tavaly a kaliforniai Pebble Beach-re látogatók 4 ezer dollárt fizettek fejenként, hogy találkozhassanak a legjobb séfekkel. A marketing legjobb példája Emeril Lagasse, egyszerűbben Emeril. Amellett, hogy tizenegy étterem tulajdonosa, termékek egész sorát árulják a nevével: a komplett konyhai felszerelésektől a fogkrémen át a főzéshez való zenén keresztül a Crocs papucsig. Vagyonának nagyságát mutatja, hogy tavaly a nem étteremhez kapcsolódó vállalkozásait 50 millió dollárért vásárolta meg Martha Stewart cége.

Ettől kissé eltérő képet mutat a hazai sztárszakácsok világa, akik közül sokan nem az amerikai recept szerint váltak hírességgé. A magyar celeb-szakácsok három fő irányból érkeztek el a hírnévhez – mondta el Simon András, a Magyar Marketingszövetség alelnöke. Egyesek Giannihoz hasonlóan étteremtulajdonosként kezdték, majd felfedezte őket a média. Többen szakácsból váltak televíziós személyiséggé, mint Benke „Laci bácsi” vagy Serényi Zsolt. A harmadik csoport tagjai pedig a médiában kezdték, majd szakáccsá váltak, akárcsak Stahl Judit.

Simon András szerint a sztár séfek esetében a szórakoztatás legalább annyira fontos, mint a főzési tudás és bár a természetességre szükség van, igazi sztárszakács csak tudatos brandépítés nyomán születhet meg. A külföldi sztárok – a kereskedelmi márkákhoz hasonlóan – mind egy-egy egyéni jellegzetességre építenek (a háziasszony, a fenegyerek, stb.) Mivel itt egy személyről és nem áruról van szó, kérdés, mekkora lehet a „szakács brand” életgörbéje. A marketing szakértő szerint, ha ügyesen változtat imázsán, a chef akár évekig jelen lehet a médiában.

És hogy mi lehet a TV-szakácsok jövője? Simon András szerint addig uralhatják a képernyőt, ameddig helyüket egy új ötlet nem veszi át. A főzőműsorok érdekessége, hogy a többség nem a főzés megtanulása okán nézi a műsort, az ott elfogyasztott ételt sem eheti meg, vagyis egyszerűen szórakozni szeretne valakin, aki jól ért a szakmához.

A médiában korábban is teret kapott egy-egy mesterség sztárja, mint Doszpot Péter, a „sztárnyomozó”. Az egyik tematikus csatornán jelenleg fut egy kórboncnoknő munkáját bemutató sorozat. Vagyis – véli Simon András – a jövőben akár sztárfogorvosokkal is találkozhatunk majd a televízióban.

Rachael Domenica Ray 15

Gordon Ramsay 7,5

Nobuyuki Matsuhisa 5

Alain Ducasse 5

Paula Deen 4,5

Mario Batali 3

Jamie Oliver 2,9

Tom Colicchio 2

Anthony Bourdain 1,5

Bobby Flay 1,5 Jamie Oliver a mindmegette.hu-n A Dynamit Kft. forgalmazza Jamie konyhafelszereléseit és élelmiszereit. A Jamie Oliver szortiment biztosítja cég forgalmának 70 százalékát. "A blog gondolata már jó ideje a fejünkben volt, de megfelelő partner hiányában ez nem tudott megvalósulni. Nem mondhatom, hogy Jamie becserkészése volt a legnehezebb számunkra, hiszen nagyon jó kapcsolatokat ápolunk a csapattal, hanem a megvalósítás, egyeztetések sora, ami körülbelül 7 hónapot vett igénybe" - mondta el kérdésünkre a mindmegette.hu Jamie Oliver blogját üzemeltető Dynamit Kft. illetékese.

Mint mondják, ismerve a magyarországi jövedelmeket nincs könnyű dolguk a piacon a prémium kategóriás termékekkel. Még mindig az általános vélemény, hogy a márkanévvel ellátott termékek azért olyan drágák, mert a nevet kell megfizetni, és nem azért, mert a név minőséget is garantál hozzá. Ennek ellenére a cég bizakodó a jövőt illetően, számít a forgalom növekedésére, amiben a

mindmegette.hu Jamie Oliver blogjára is segítségükre lehet. A cégnek több terve is van a minden pénteken frissülő bloggal kapcsolatban, ezek azonban egyelőre titkosak. Sztárszakácsok Jamie Oliver - milliók a konyhából -->

Rachael Ray sztárszakács Jamie Oliver Dynamit Kft Wolfgang Puck Forbes Simon András Gordon Ramsay
Kapcsolódó cikkek