Cégvilág

Mol: megárthat a sok dízel

Besegített ugyanakkor a Molnak a forinterősödés az év második negyedében

Zuhanó üzemi, de brutálisan erősödő nettó eredményt jósolnak az év második negyedére a Mol Nyrt.-nek a Világgazdaság által megkérdezett elemzők. Várakozásaikat alapvetően kedvezőtlennek minősített külső tényezőkre vezetik viszsza. Érdemi javulást is csak a válság elmúltával remélnek. A nemzeti olajtársaság a hátrányát látja annak, hogy több dízelt gyárt, mint a riválisok, most ugyanis túlkínálat van ebből az üzemanyagból. Viszont az adózott eredménynek jót tett a forint erősödése.

A Mol finomítására nemcsak a gyenge középpárlatpiac nyomja rá a bélyegét, hanem az is, hogy térségünkben e cég finomítói vannak leginkább kitéve a dízelpiac pillanatnyilag kedvezőtlen hatásainak” – fogalmazott a KBC elemzése, amelyet Tordai Péter állított össze. Miró József, az Erste Bank elemzője a fentieken túl arra a hátrányra is rámutatott, hogy elolvadt a Mol által főként feldolgozott urál olajminőség korábbi árelőnye a brentéhez képest.

Az Erste Bank szerint a finomítás üzemi tevékenységének második negyedéves eredménye éves összehasonlításban mintegy 70 százalékkal eshetett, s a helyzet még rosszabb lenne a forint erősödése miatti készletátértékelés nélkül. De nyomott maradt a petrolkémiai piac is.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Világgazdaság -->

energiahordozók finoomítás Mol
Kapcsolódó cikkek