Cégvilág

Ötödik csillaguk feladásával spórolnak a luxusszállodák

A szállodaipar visszaesésének legnagyobb veszteseiként számon tartott luxus-hotelláncok több egységüknél is feladják a nehezen megszerzett ötödik csillagukat, hogy jelentős költségcsökkentést érjenek el.

Tegnapelőtt a Starwood hotellánc is bejelentette ilyen irányú terveit, és ezzel csatlakozott a Hilton és InterContinental szállodahálózathoz, amelyek hasonló lépéseket tettek az elmúlt hetekben. Az ötödik csillag elvesztése a régióban először a bécsi szállókat érintette. Mind az InterContinental, mind a Hilton bejelentette, hogy nem kívánja megújítani az osztrák fővárosban található szállodáik minősítését.


 
A döntés legfőbb oka az volt, hogy a luxusszállók világszerte a kereslet visszaesésével kénytelenek szembenézni: a kihasználtság a tavalyi év első hét hónapjában tapasztalt 71 százalékról az idei év azonos időszakában 51 százalékra esett vissza. A válság következtében a nyaralók nem a legexkluzívabb szállókat veszik igénybe, és a vállalatok is jócskán megnyirbálták utazási költségvetésüket.

Így a szállodák vezetésének csökkentenie kell a szolgáltatási színvonalat, hogy megóvják jövedelmezőségüket: a megszorításoknak áldozatul eshetnek az üdvözlő ajándékok, a szobákban elhelyezett friss vágott virág, az ajándék újságok és a 24 órás szobaszerviz. Azonban az Egyesült Államokban ezek a szolgáltatások mind részei az ötcsillagos besorolás követelményeinek, így ezen szolgáltatások megszüntetése négycsillagos besoroláshoz vezet.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

InterContinental starwood Hilton hotel ötcsillagos luxusszálloda szobaszerviz
Kapcsolódó cikkek