Cégvilág

Többfelé kell áfát fizetni

Könnyen lehet, hogy 2010-től jóval több feladatuk lesz azoknak a cégeknek, amelyek az EU több tagországában is kínálnak szolgáltatásokat, legalábbis ami a forgalmi adók elszámolását, bevallását és befizetését illeti.

Jövő év elején ugyanis Magyarországon is hatályba lép az unió áfairányelvének legutóbbi módosítása, amely szakemberek szerint a legjelentősebb közösségi indíttatású változásokat hozza az áfafizetés terén hazánk 2004-es csatlakozása óta.

Az újabb, ezúttal jogharmonizációs céllal készült adójavaslatok java része a szolgáltatások teljesítési helyének meghatározásával foglalkozik. A változás jelentős hatással lesz a határokon túl is szolgáltatásokat nyújtó magyarországi cégek tevékenységére. Az új rendelkezések alapján akár az is szükségessé válhat, hogy a vállalkozás az EU mind a 25 tagállamában adóalanyként jelentkezzen be. Ma lehetőség van arra, hogy ugyanazon szolgáltatásokat a cég egyetlen – magyar – áfaadószám alatt nyújtsa. A módosításokra már ezekben a hónapokban érdemes felkészülni.

A módosítások jó része jövőre életbe lép, bizonyos passzusok azonban csak néhány évvel később válnak hatályossá. Ilyenek többek között a telekommunikációs, közvetítési és elektronikusan nyújtott szolgáltatásokra vonatkozó új előírások, ezeket csak 2015-től élesíti be az EU. Jelenleg az adófizetési kötelezettség a szolgáltatást nyújtó vállalkozás székhelyéhez igazodik, ez azonban már eddig is komoly adóbevétel-kieséseket okozott a tagországoknak.

Mivel ugyanis e szolgáltatásokat nagy távolságból is könnyedén lehet biztosítani, a cégek általában a legalacsonyabb adókulcsú államokban telepedtek le. Ennek kíván az EU gátat szabni azzal, hogy 2015-től e szolgáltatások teljesítési helye a vevő székhelye vagy lakóhelye szerint alakul, még akkor is, ha a vevő nem áfaalany. Ugyancsak az igénybe vevő székhelyéhez igazodik a közlekedési eszközök hosszú távú bérbeadása utáni adófizetés – áfaalanyok között már jövőre, magánszemély bérbe vevő esetén pedig 2013-tól.

áfa forgalmi adó Európai Unió
Kapcsolódó cikkek