Cégvilág

"Új korszak" – Bekebelezi a Porschét a Volkswagen

Megszületett a megállapodás a Volkswagen és a Porsche között. Ennek értelmében a legnagyobb európai autógyár 3,3 milliárd euróért 42 százalékos részesedést vásárol a luxus sportautómárkából.

A két vállalat 2011-ig fuzionál, az így létrejövő konszern tíz márkát foglal majd magába, egy csoport gyártja majd a Porschét, a Volkswagent, az Audit, a Bentleyt, a Bugattit, a Skodát, a Seatot és a Lamborghinit. Az óriásvállalat vezetését vélhetően a Volkswagen és a Porsche jelenlegi vezére, Martin Winterkorn vállalja majd. A vezérigazgató egy új korszak kezdetének nevezte a Porsche-megállapodást – tudósít a Times Online.

A hivatalos megállapodással lezárul a Porsche és a Volkswagen közötti, hosszú ideje tartó harc. A győztes a VW-vezér Winterkorn, valamint Ferdinand Piech igazgató, míg a vesztesként távozik a Porschét sikercéggé alakító Wendelin Wiedeking vezérigazgató.

A Volkswagen a Porsche autóinak mintegy harmadát látja el alkatrészekkel, a sportautógyár korábban megpróbálta felvásárolni a nagyobb riválist, de a kísérlet nem járt sikerrel. Mitöbb, a Porsche a felvásárlási kísérlet miatt 10 milliárd eurós adósságba verte magát, így fordult a kocka. A Porsche kénytelen volt a Volkswagenre támaszkodni az anyagi nehézségek miatt.

A létrejövő konszern két legnagyobb részvényese a Porsche és a Piech család lesz . A Volkswagennek otthont Alsó-Szászország tartományi kormánya, 20 százalékos részesedéssel bír és továbbra is megtartja vétójogát a legfontosabb üzleti döntések terén. A vállalatcsoport harmadik legnagyobb részvényese Katar állam lesz – a tulajdonrész nagyságáról a  Volkswagen nem adott tájékoztatást.

Porschem konszern Volkswagen autógyár
Kapcsolódó cikkek