Cégvilág

Vigyázni kell a Sziget fesztiválon! 111 magyar fertőződött meg az új influenza vírussal,

A közegészségügyi és járványügyi felkészülésről tart ma közös sajtótájékoztatót Székely Tamás egészségügyi miniszter, Molnár Kornélia tisztifőorvos helyettes és Gerendai Károly, a rendezvény ügyvezető igazgatója a Sziget fesztivál egészségügyi bázisán.

A felkészülés azért is fontos, mert köztudott: ahol sok ember sok országból lesz jelen, előfordulhat az új influenza behurcolása. Az ÁNTSZ legutóbbi jelentése szerint a múlt hét végén 48 óra alatt 60 influenza A(H1N1)v gyanús beteg mintáját vizsgálták az Országos Epidemiológiai Központban. Közülük hat esetben igazolták az új influenza vírus kóroki szerepét, így az eddig megerősített esetek száma 111-re emelkedett. Valamennyi beteg külföldi utazáson – Anglia, Málta, Spanyolország, Görögország – fertőződött meg, állapotuk kielégítő.

Mint ismeretes hazánkban eddig egy ember halt meg a fertőzés következtében. Aki a betegség tüneteit – hirtelen fellépő magas láz, köhögés, torokfájás, orrdugulás, izomfájdalom, fejfájás, fáradtság, hidegrázás, hányinger, hányás – észleli magán, lehetőség szerint maradjon otthon. A teendők ugyanazok, mint a szezonális influenza fertőzés esetén: lázcsillapítás, ágynyugalom, vitamok, bő folyadék fogyasztása. Ha állapota nem javul 2-3 nap alatt, értesítse orvosát, aki eldönti, hogy otthonában vagy kórházban kell-e tovább gyógyulnia. A szakemberek nem győzik felhívni a figyelmet az ilyenkor javasolt higiénés szabályokra. Köhögéskor vagy tüsszentéskor tartsunk papírzsebkendőt a szája és az orra elé (ha épp nincs kéznél, akkor is inkább a könyökhajlatába, és ne a tenyerébe köhögjön/tüsszentsen).

Használat után a zsebkendőt dobjuk a szemétgyűjtőbe. Gyakran mossunk kezet meleg vízzel és szappannal, különösen köhögés, tüsszentés, orrfújás és a zsebkendő eldobása után. Ezzel megakadályozhatja, hogy a kezéről a szabad szemmel nem látható kórokozók tárgyakra, felületekre, onnan mások kezére, nyálkahártyájára kerüljenek. Ne érintsük a szemet, orrot vagy a szájunkat piszkos kézzel.

Sziget Fesztivál a(h1n1)
Kapcsolódó cikkek