Cégvilág

A százwattos izzók kivonása a forgalomból csak az első lépés volt

A százwattos izzó szeptember 1-jei kivonása csak az első lépés volt. Hamarosan jönnek a további lépések az energiahatékonyság javításának érdekében.

 Az elkövetkező három év során a televíziók, számítógépek, elektromos tápegységek, hűtőszekrények, de még a digitális beltéri egységek esetében is az eddiginél szigorúbb takarékossági elvárásoknak kell megfelelnie a termékeknek. A tagállamok múlt csütörtöki egyezsége értelmében pedig az ablakok és zuhanyrózsák fogyasztási hatékonyságának szigorításáról is javaslat született.

A hagyományos izzóktól eltérően ugyanakkor a többi termék esetében nem teljes betiltásról, csupán a hatékonyság drasztikus javításáról rendelkezik az Európai Bizottság által 2005-ben elfogadott, úgynevezett ökodizájn-direktíva. A világítótestek mellett szintén sarkalatos pontnak számít a különböző elektromos készülékek, például a televíziók vagy irodai berendezések készenléti (stand-by) üzemmódban mért fogyasztása. Az irányelv értelmében a 2010. január 7. után forgalomba kerülő termékek esetében ennek értéke már nem haladhatja meg a 2 wattot óránként.

További részletek a hétfői Világgazdaságban

hagyományos izzó százwattos izzó energiahatékonyság
Kapcsolódó cikkek