Cégvilág

Az OMV a télben bízik

Az OMV osztrák olaj- és gázcsoport kitart a 2010. évi termelési célkitűzése mellett, de nehéznek bizonyulhat annak teljesítése, a Romániában mutatkozó gyengülő gázkereslet és az OPEC-kvóták miatt.

Ezt Wolfgang Ruttenstorfer, az OMV elnök-vezérigazgatója jelentette ki a Reuters által Bécsben szervezett közép-európai befektetési értekezleten. A cégvezető szerint ez azt jelentheti, hogy esetleg nem érik el a napi 350 ezer hordós szintet, de továbbra is ez az OMV célkitűzése.

Ruttenstorfer emellett kiemelte a finomítási marzsok csökkenését, a tevékenységen megszerezhető profit 75 százalékkal alacsonyabb az előző év második negyedévében mértnél. Az OMV vezetője szerint a szám még jó ideig nem változik jelentősen. A cég a tél érkeztében reménykedik, de mint a vezér fogalmazott, nem számítanak arra, hogy a 2005-2008-ban mért marzsok visszatérnek. Ez az időszak Ruttenstorfer megfogalmazása szerint "a finomítók paradicsoma" volt.

Az OMV vezére nem cáfolta, hogy a vállalatnak tőkeemelésre lesz szükséges, különösen, amennyiben tovább növeli részesedését a török Petrol Ofisiben. Az OMV jelenleg a török vállalat 42 százalékát birtokolja, ugyanakkor a múlt hónapban közölte: Törökországot szeretné harmadik stratégiai központjává tenni, miután a meghiúsult Mol-vásárlást követően 2 milliárd dollárnyi tartalékkal rendelkezik. Ami a terjeszkedést illeti: Ruttenstorfer szerint a cég azokon a területeken folytatja, ahol már most is folytat kutatást, illetve kitermelést.

Az OMV vezére a következő három évben 60-80 dolláros olajárra számít, hozzátéve, hogy rövid távon ennél alacsonyabbra csúszhat az árfolyam.

olajár OMV kitermelés marzs Ruttenstorfer olaj finomít
Kapcsolódó cikkek