Cégvilág

Brüsszel korlátozná a hordozható lejátszók hangerejét

Az Európai Unió fogyasztóvédelmi biztosa közölte: a hordozható zenelejátszókat gyártó cégeknek két évük van arra, hogy megoldást találjanak a készülékek hangerejének csökkentésére.

A Bizottság közlése szerint mintegy tíz millió fogyasztót érint a kérdés, Meglena Kuneva szerint az uniónak lépéseket kell tennie a süketség kialakulása ellen – tudósít az AFP.

Első lépésként az új készülékek hangerejét 80 decibelen maximálnák (egy átlagos párbeszéd hangereje 60 decibel). A fogyasztóvédelmi biztos szerint ezek a változások biztonságossá teszik az általános használatot, ami azért fontos, mert a halláskárosodás csak évek múlva észlelhető és akkor már túl késő.  A biztos hozzátette: a fogyasztók kikapcsolhatják a korlátozást, de ezzel együtt figyelmeztetik őket ennek veszélyeire.

Az Európai Unióban jelenleg nincs limit a lejátszók hangerejére, holott az építkezésen dolgozók 85 decibeles terhelés mellett már védőfelszerelést viselnek. 2009-ben mintegy egy milliárd zenelejátszót adnak el a közösség területén.

hangerő lejátszó Kuneva
Kapcsolódó cikkek