Cégvilág

Csak a súlyos, életveszélyes állapotú betegeket fogadják majd a klinikák

Kértek, de nem kapnak elég pénzt a gyógyítók, erről tájékoztatják a betegeket és demonstrációba fognak. Az egészségügyi ellátás biztonsága közös érdek, ám a pénzelvonások miatt veszélybe került a betegellátás.

A hiány pótlása érdekében kétszer is tárgyalt a szakma a szaktárcával, eredménytelenül. Ezért demonstrációba fogtak a Semmelweis Egyetemen is, és kérik a beteget segítségét is. Év végére megközelítheti a 2,5 milliárd forintot a Semmelweis Orvostudományi Egyetem adóssága, ugyanis az év utolsó három hónapjában drasztikusan csökken a gyógyításért kapott tb-bevétel. Ha a kormány nem pótolja ki a gyógyító-megelőző kasszát, úgy a másik három egyetemmel együtt megközelíti majd a hiány az 5 milliárd forintot.

Súlyos pénzhiány van a kórházakban és szakrendelőkben is, ezért fogtak össze a szakmai szervezetek, és tárgyalást kezdeményeztek a szaktárcával. Számításaik szerint 25,5 milliárd forint rövidtávon segítene rajtuk, ám Székely Tamás szakminiszter kedden, immár a második egyeztetésen is csupán 4,5 milliárd forintot tudott felajánlani. Ma Oszkó Péter pénzügyminiszter is úgy fogalmazott: nincs tartalék a költségvetésben. Ezt nem fogadhatják el a szakmai szervezetek, ezért a korábban megfogalmazott állásfoglalásuk szerint demonstrációs sorozatba fogtak.

Szerda délután háttérbeszélgetésre hívta az újságírókat Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora. Elmondta: a miniszter pénzajánlata legfeljebb az egyetemeknek lenne elég, s a pénzhiányon semmiféle finanszírozási technikával nem lehet segíteni. Tény, hogy az év első felében megugrottak a kórházi teljesítmények, s az is, hogy ezért 12 milliárd forinttal többet fizetett ki számukra a biztosító. Ám ezek valóságos gyógyító teljesítmények voltak - tette hozzá.

Az egyetemen 8-10 százalékkal nőtt a betegforgalom és az is tény, hogy súlyosabb állapotú betegek kerültek hozzájuk. Ennek oka lehet az is, hogy a progresszív ellátás alsóbb szintjén lévő kórházak tovább küldték őket, de nekik már nincs hová küldeniük őket. A rektor szerint a múlt évinél 60 milliárd forinttal kisebb, 721 milliárdos gyógyító-megelőző kassza mellett közrejátszott az ágazat válságának kialakulásában a torz intézményi struktúra is, amiről nem az intézmények döntöttek.

A kedd esti miniszteri egyeztetésen csupán egy emlékeztetőt fogadtak el a tárgyalófelek, amelyben leszögezték: ragaszkodnak az általuk egzakt módon kiszámolt 25,5 milliárdhoz. Azt is leszögezték, hogy nem az ő feladatuk meghatározni a tb-járulék fejében kötelezően járó ellátásokat. Mint azt Tulassay Tivadar mondta: a kórházi menedzsment nem őrlődhet fel abban, hogy az Államháztartási törvényt tartja-e be a költségek tekintetében vagy az orvosi esküt. Ám mivel októbertől olyan kevés forrás jut a számukra, hogy abból csak korlátozottan tudnak gyógyítani, kötelességüknek érzik a betegek tájékoztatását. Szórólapot ad majd csütörtöktől az egyetem 30 klinikája a hozzájuk kerülő betegeknek, amiben arról tájékoztatják őket, hogy csak a súlyos, sürgős, életveszélyes állapotú pácienseket tudják fogadni. Nem szeretnék ugyanis, ha az amúgy is elrontott orvos-beteg kapcsolat tovább mélyülne. Az orvosok, a kórházi és klinikai vezetők nem vehetik magukra a politikusok terhét - fogalmazott. Úgy véli: valószínűleg hónapokkal nő majd a ma is meglévő várólista a tervezhető beavatkozásoknál. Nem tudnak azonnal laboratóriumi vagy más diagnosztikai vizsgálatot sem végezni, aminek sajnos a betegek látják a kárát.

A rektor bejelentette azt is, hogy csütörtökön zöld zászlót helyeznek el az egyetem épületére, s a dolgozók zöld szalagot viselnek. A kis szalagocskát egyébként a rektor és a sajtóbeszélgetésen részt vevő vezető munkatársai már ma viselik. A szakmai szervezetek ugyanis abban egyetek meg, hogy ha nem sikerül megállapodniuk az illetékesekkel a forrásbevonásról lépcsőzetesen keményedő demonstrációs eszközökhöz folyamodnak. Első lépés a zöldbe borulás. Majd szeptember 30-tól nem fogják biztosítani a ellátáshoz szükséges minimum feltételeket. (Ennek új rendszerét hamarosan kihirdeti az egészségügyi miniszter) Október 7-től az intézmények vezetői önkéntes éhségsztrájkba fognak az egyetemen is. Ám Tulassay Tivadar még most is azt reméli, hogy a döntéshozók megfontolják és teljesítik a szakmai szervezetek megalapozott forrásigényét.

demonstráció Semmelweis Egyetem Tulassay Tivadar
Kapcsolódó cikkek