Cégvilág

Egyszerűbb engedélyezés és új portál segít az építőipart

Nagyobb piaci biztonságot, minőségi kivitelezést és a vállalkozók védelmét várja a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) a 2009. október 1-jével, illetve 2010. január 1-jével hatályosuló Gyorsítás jogszabálycsomagtól.

Ennek része többek között a lánctartozások jövőbeni kialakulásának gátat szabó, a kis- és közepes vállalkozók védelmét garantáló, ún. építtetői fedezetkezelő intézménye, a kivitelezői regisztráció, a közbeszerzéseknél az összességében legelőnyösebb árajánlat elfogadása is.

Szaló Péter területfejlesztési és építésügyi szakállamtitkár háttérbeszélgetésen ismertette a Gyorsítás II. jogszabálycsomagot, a 2009. október 1-jén hatályba lépő legfontosabb újdonságokat. A szakállamtitkár elmondta, hogy az engedélyezési eljárások köre tovább egyszerűsödik, új eljárási formák vehetők igénybe, ugyanakkor az ellenőrzések szigorodnak.

Meghatározott esetekben akár egyszerű bejelentéssel is megkezdhetők egyes építmények munkálatai, ám a jogkövető magatartás fenntartása érdekében, helyszíni ellenőrzéseken vizsgálják a bejelentés valóságtartalmát.

Szaló Péter részletesen kitért az újonnan létrejövő építtetői fedezetkezelő működésére. Hangsúlyozta, hogy a fedezetkezelő célja az átláthatóság, a pénzügyi és minőségi garanciák biztosítása. Az új intézmény olyan hatékony biztosítékot jelent a nagyberuházóknak és a kisvállalkozásoknak egyaránt, amely véget vet többek között a lánctartozásoknak is. Egyben felhívta a figyelmet arra, hogy a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium honlapján (www.nfgm.gov.hu) megtekinthető a tárca szakmai álláspontja a fedezetkezelő működésével kapcsolatban.

A háttérbeszélgetésen ismertetésre került az építésügy szakmai portálja, amely www.e-epites.hu címen érhető el. A szakállamtitkár kiemelte, hogy ez az első olyan szakmai portál, amelynek célja, hogy egyaránt segítséget nyújtson az építkező állampolgároknak, a tervezőknek, a beruházóknak és a kivitelezőknek.

„A mindent egy helyen” elv szándékával az „e-epites” portálon például elérhető az építésügy jogszabályainak teljes köre, az építésügyi feladatellátás rendszere, hasznos lakossági információk az építésügyi feladatokról, átfogó tájékoztatás az építőipari kivitelezőkről és a szakmai érdekszövetségekről, valamint a Dokumentációs Központ szolgáltatásai.

NFGM Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium fedezet kivitelező gyorsítás kisvállalkozás építőipar
Kapcsolódó cikkek