Cégvilág

Jönnek az olcsó okos telefonok!

Húsz százalékkal nőhet az okos telefonok értékesítése az idén, miközben a teljes mobiltelefon-piac négy százalékkal zsugorodik – áll a Gartner piackutató cég frissen ismertetett elemzésében.

„Az okos telefonok értékesítésének burjánzása várható az alacsonyabb árkategóriájú modellek megjelenésének köszönhetően. Ennek következtében azt várjuk, hogy az idei 175 millió eladott készülék után jövőre 250 millió találhat gazdára. Ez nem kevesebb mint 43 százalékos emelkedést jelentene” – jelezte Anshul Gupta, a Gartner vezető elemzője.

Az okos telefonokat eddig a mobiltelefon-piac prémium szegmensébe sorolták a gyártók, és ennek megfelelően alakult az intelligens készülékek iránt támasztott kereslet is: a luxustermékekhez hasonlóan ezt a szegmenst sem viselte meg annyira a válság, mint a mobiltelefon-piac más területeit. Azonban a következő néhány hónapban több gyártó vezet be új modelleket a piacra, így az átalakulhat.

Az új modellektől azt várják a szakértők, hogy kitöltik a sztenderd szolgáltatásokat nyújtó készülékek és az okos telefonok közötti árrést, ezzel lehetővé téve, hogy a sokkal magasabb szolgáltatási színvonalat nyújtó készülékek tömegtermékekké váljanak. Az új termékek között megtalálható a szegmensben régóta jelen lévő gyártók friss készülékei mellett néhány új belépő okos telefonja is.

A mobilszolgáltatók már most is megpróbálják mérsékelni az intelligens készülékek árát: jellemző, hogy az okos telefonok értékesítése során magas árengedményeket adnak, mivel az intelligens készülékek által nyújtott lehetőségek használata során az előfizetők adatkapcsolt szolgáltatásokat vesznek igénybe, ez segíti, hogy a társaságok növeljék bevételeiket.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

okos telefon Gartner készülék szolgáltató mobil luxus
Kapcsolódó cikkek