Cégvilág

Szoftverrel kémlelik az arcunkat a reklámozók az üzletekben

Már hazánkban is működik az emberi arc elemzésére kifejlesztett szoftver. A megoldást kiskereskedelmi láncokban és marketing-, valamint hirdetésmérési célokra használják majd.

A szoftvert fejlesztő Intellio Kft. a megoldást a vásárlói viselkedés elemzése mellett a marketingkutatások megújítására és a még pontosabb célcsoport meghatározásra tervezte. Az arcelemző rendszer lehetőséget ad csoportok célzott elérésére, egy adott területen folyamatosan áthaladó tömeg vizsgálatára és a reklámok célzottabb eljuttatására a fogyasztókhoz. A hirdetések mérése mellett a rendszer piackutatási célokra is felhasználható.


 
„Az arcfelismerő szoftvert először az Intellio kiskereskedelmi marketing megoldás részeként emberszámlálásra fejlesztettük ki kiskereskedelmi üzletek és bevásárló központok számára” – mondta Princz Adorján, az Intellio technológiáért felelős ügyvezető igazgatója. „Az emberszámlálást követően fokozatosan haladtunk a kor és a nem egyre pontosabb meghatározása felé. Kiderült, hogy a szolgáltatás ekkor már régen túlmutatott eredeti szerepén. Korábbi funkcióján túl lehetővé teszi a vásárlási szokások feltérképezését és a hirdetések nézettségének mérését, ráadásul akár nem és kor szerint szegmentálva” – tette hozzá. A Kiskereskedelmi Marketing Megoldás az arc alapú emberszámlálás és elemzés mellett képes a hosszú sorok érzékelésére, valamint a frekventált vásárlói útvonalak feltérképezésére is.
 
Az új technológia a proaktív hirdetési rendszerek támogatására is alkalmas. A Digital Signage (digitális kijelzőkön megjelenő információkat futtató megoldások) rendszerekkel összekapcsolva a szoftver képes a megjelenő hirdetéseket, akár idősávra lebontva megjeleníteni, hozzáigazítva azokat a statisztikák alapján várható látogatóközönséghez. Így lehetőség van a kor és nem szerinti hirdetés szegmentációra, akár különböző idősávokban.
 
„Amikor a kamerából beérkezik a kép, a rendszer azonosítja az emberi arcot, megállapítja, melyik nemhez tartozik, milyen korú személyről van szó, és milyen mozgás várható a következő képkockához viszonyítva” – mondta Princz Adorján. Fontos, hogy a rendszer azonos hatékonysággal ismeri fel a világ minden táján élő népcsoportok tagjait.

A megoldás bárhol hasznos lehet, ahol automatikus tömegszámlálásra vagy demográfiai adatok összegyűjtésére van szükség, illetve azonnali információ szükséges egy adott közönségről. „A szoftver valójában a mesterséges intelligencia elvén működik, ahogy folyamatosan tanítjuk, úgy fejlődik a program és lesz pontosabb a kor, nem és egyéb paraméterek meghatározása.
 
A szoftver meghatározza: a megfigyelt személyek nemét és korát, az egy adott területre irányuló megtekintések hosszát. Emellett figyeli az adott területen elhaladó emberek számát és a potenciális célközönség méretét.
 
A rendszer az emberi arcokat 99.6 százalékos pontossággal ismeri fel azok esetében, akik a kamera irányába néznek, míg egyéb esetben 98 százalék az arány.

proaktív szegmentáció emberszámlálás Intellio demográfiai marketing idősáv reklám Digital Signage statisztika arcfelismerő szoftver
Kapcsolódó cikkek