Cégvilág

Tízmillió dollárt kap, aki megfiatalítja a 50 wattos izzót

Az Egyesült Államokban L Prize néven 10 millió dolláros díjazású pályázat indult, melynek célja a hagyományos 60 wattos izzók korszerűsítése. Az első lehetséges győztes a Philips.

A díjat az amerikai energiaügyi minisztérium ajánlotta fel annak a cégnek, amely igazolhatóan hatékony megoldást kínál az izzó korszerűsítésére. A pályázat nem csak az összeg miatt csábító: a győztes cég több kormányzati megrendelésre is számíthat – írja a New York Times.

Elsőként a Philips nyújtott be dokumentációt a pályázatra, de a holland cég terveinek tesztelése körülbelül egy évig tart majd. Az L Prize komoly érdeklődést váltott ki iparági körökbe, hiszen a 60 wattos izzók teszik ki a piac 50 százalékát az Egyesült Államokban – évente 425 millió darabot adnak el évente.

A minisztérium számításai szerint ha minden ilyen izzót LED-re cserélnének, a megtakarított energia 17,4 millió amerikai háztartás megvilágítására lenne elegendő.

A Philips kétezer izzót adott be tesztelésre, melyek állításuk szerint 60 wattosnak megfelelő teljesítményt nyújtanak, de csak 10 wattot vesznek fel. Ezek az izzók 25 ezer órás élettartammal rendelkeznek, ez a hagyományos izzókénak huszonötszöröse.

60 watt philips izzó pályázat
Kapcsolódó cikkek