Cégvilág

A generikus gyógyszerek miatt gyengült a Johnson & Johnson

A vegyipari óriás harmadik negyedéves nettó bevétele mindössze egy százalékkal növekedett, a vállalat forgalma az elemzői várakozások alatt alakult.

A Johnson & Johnson 3,35 milliárd dolláros bevételt gyűjtött a most záruló negyedévben az előző év azonos időszakában mért 3,31 milliárd dollárhoz képest. A teljes forgalom 15,08 milliárd dollárt tett ki, szemben az elemzők 15,19 milliárd dolláros várakozásaival – írja a New York Times.

A vállalat ugyanakkor emelte a 2009-es évre vonatkozó kilátásait. Az általában a bevételi listát vezető gyógyszeripari részleg több mint 14 százalékos mínuszt könyvelt el, a két "sztár" gyógyszerének együttes forgalma 680 millió dollárral csökkent a generikus vetélytársak miatt. A Topamax és a Risperdal óriási forgalomcsökkenése mellett más készítményeknél is kétszámjegyű volt a csökkenés. A fogyasztói termékek üzletág forgalma 2,7 százalékkal csökkent.

A vezérigazgató nyilatkozata szerint a cég továbbra is szilárd eredményeket produkál és jól menedzseli szerteágazó tevékenységét. William Weldon a sikeres akvizíciókat is a negyedév eredményei között említette. A Johnson & Johnson 440 millió dollárért részt vásárolt az influenza elleni szereket gyártó holland Crucell NV-ben, valamint 1,4 milliárd dollárért bevásárolta magát az ír Elanba, amely Alzheimer kór elleni készítmények gyártásába kezd.

Johnson & Johnson gyógyszer generikus
Kapcsolódó cikkek