Cégvilág

A Skype-ot is meghódítják az "internet csótányai"

Az úgynevezett scareware, vagyis a magát vírusirtónak álcázó rosszindulatú szoftverek egyre több platformon terjednek el. A Panda Security tapasztalatai szerint mostanra a világ legnépszerűbb VoIP programját, a Skype-ot is megfertőzték.

Az vírusirtóként megjelenő, káros szoftverek eddig főként a keresési eredmények manipulálásával és Facebook üzenetekkel támadta meg az áldozatokat. Mostanra azonban már a Skype-olók sincsenek biztonságban.

Sean-Paul Correll munkatársa a Panda Security a The Registernek elmondta: az így megjelenő spam üzenetek az "online notification" feliratot tartalmazzák. Ha a felhasználó gyanútlanul a további információ linkre kattint, elindul egy magát víruskeresőnek álcázó program, amely megfertőzi a számítógépet.

 

A Panda olyan vírust is talált, amely a böngészőn kívül minden alkalmazást blokkolt a számítógépen. Az áldozat ezután fizetési felszólítást kap (ezért hagyják meg a böngésző működőképességét) majd ha eleget tett a követelésnek, helyreállítják a számítógépét. Correll úgy fogalmazott: az ilyen szoftverek terjesztői olyanok, mint a csótányok, mindeütt ott vannak az interneten.

A Panda Security legújabb negyedéves jelentése szerint a rosszindulatú, pénzügyi fenyegetések minden rekordot megdöntöttek: mintegy ötmillió új fenyegetés bukkant fel mindössze három hónap alatt.
A Panda Security felmérései szerint július és szeptember között a malware-ek (internetes fenyegetések) túlnyomó többsége pénzügyi motivációjú.

A trójai programok eleve 71 százalékot tettek ki a listából – magyarázta Sándor Zsolt, a Panda Security magyarországi igazgatója. – A reklámprogramok, vagyis az adware-ek 13 százalékért, míg a kémprogramok, vagyis a sypware-ek 9 százalékért felelősek. Az az érdekes ezekben a statisztikákban, hogy tovább folytatódik az általunk már korábban megjósolt trend: a klasszikus vírusok, férgek gyakorlatilag eltűnnek a színről, ebben a negyedévben alig 2 százalékát tették ki az új fenyegetéseknek.

scareware vírus panda
Kapcsolódó cikkek