Cégvilág

A Sláger nem hagyja annyiban - A Danubiusnál még értékelnek

A döntés megszületett: az eredeti ütemtervhez képest egy héttel előrehozott ülésén az Advenio Műsorszolgáltató Zrt.-t és az FM1 Konzorciumot hozta ki győztesként a két országos kereskedelmi rádiófrekvencia használati jogosultságának megszerzésére kiírt pályázatain az ORTT.

A frekvenciát jelenleg használó Sláger Rádió, illetve Danubius Rádió jogosultsága (és így adása) ezzel november 18-án éjfélkor megszűnik, helyüket a két nyertes veszi át (a Slágerét az FM1, a Danubiusét az Advenio).

A két országos rádiófrekvencia körül jó ideje heves indulatok dúltak, ami az elmúlt hetekben szabályos hisztériába csapott át. A pályázatra jelentkezett hat cég (Sláger, Danubius, Juventus, Advenio, FM1, Zene Rádió) közül kettőt, egyébként éppen a nyerteseket, „politikai protezsáltként” azonosított ugyanis a hazai sajtó.

Ehhez elsősorban az Advenio jobboldali kötődése adott táptalajt. A cégben tulajdonos ugyanis az a Lánchíd Kereskedőház Kft., amely az azonos nevű, erősen jobboldali orientációjú adót működtető, amúgy pedig a Heti Válasz újságot is ellenőrző Infocenter.hu Zrt. által tulajdonolt Lánchíd Rádió Kft. leányvállalata.

De a sajtó szerint erős politikai, mégpedig szocialista hátszele volt a tőzsdén is jelen lévő Econet.hu Nyrt. által ellenőrzött FM1-nek is.

A kérdés most, hogy a vesztesek belenyugodnak-e a vereségbe.

Lapunk információi szerint a Sláger biztosan jogi útra tereli az ügyet, a Danubiusnál egyelőre „értékelik a helyzetet”.

Az FM1-et birtokló econet részvényeit a hírt követően délelőtt felfüggesztették a Budapesti Értéktőzsdén, miután több mint 10 százalékos erősödést produkáltak.

A hirtelen erősödés oka, hogy megjelent a hír.

A jelenleg a Sláger és a Danubius által használt, november 19-től felszabaduló hullámsávokat hét évre szerezheti meg a két nyertes; a koncessziók – igény esetén – újabb öt évre meghosszabbíthatók.

Korábban Majtényi László, az ORTT vezetője az Advenio Műsorszolgáltatási Zrt.-t alaki hiányosságok, egy másik pályázót pedig üzleti tervének megalapozatlansága miatt javasolta kizárni.

Majtényi László már a Világgazdaságnak adott interjújában sem volt elégedett az ORTT által kiírt pályázattal. Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöke az eddig született döntéseket rossznak és következetlennek tartja. A szakember lapunknak adott interjújában úgy vélte: minden erőfeszítése ellenére sem sikerült a politikát távol tartania a testület munkájától.

A médiahatóság közleménye szerint a társaság üzleti-pénzügyi tervezete a piaci körülményekre vonatkozóan helytelen.

A Slággerádió honlapján fekete alapon, fehér betűs közlemény fogadja az internetezőket.

A Danubius honlapján, a mai döntésre semmi nem utal.

A témával kapcsolatban további részletek a holnapi Világgazdaságban

Lánchíd Rádió Sláger Rádió ORRT döntések Danubius frekvencia Advenio Műsorszolgáltató Zrt.-t FM1 Konzorcium
Kapcsolódó cikkek