Cégvilág

A vártnál több pénzt kapnak a gyógyítók

Az eredetileg igényelt összegnél több pénz jut az év hátralévő részében, és jövőre a kórházaknak és szakrendelőknek. Fölszabadítják a válság miatt zárolt összeget, és módosítják a jövő évi költségvetési előirányzatot.  

Ha valóban 48,5 milliárd forinttal bővül az egészségügyi intézmények idei és jövő évi költségvetése, azt jelenti, hogy a kormány megértette, nagy baj van a kórházak és szakrendelők finanszírozásával - mondta Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség elnöke. Ezt annak kapcsán jelentette ki, hogy az egészségügyi bizottság mai ülésén döntöttek a többletforrásokról, így a parlament előtt lévő 2010-es költségvetési előirányzat módosításáról.

Kökény Mihály, a bizottság szocialista elnöke elmondta: októberben a tervezettnél 4,5 milliárddal, decemberben pedig további 6 milliárd forinttal utal többet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a gyógyítóknak. Eredetileg csak 4,5 milliárdról volt szó, ám úgy tűnik, a kormány mégis feloldotta a gyógyító-megelőző kasszából a válság miatt év elején zárolt 13,5 milliárdos összeg egy részét.

A jövőre tervezett 719,5 milliárdos költségvetési előirányzatot pedig 38 milliárddal javasolják növelni. Ennek harmada a Miniszterelnöki Hivatal céltartalékából kerül ki, a fönnmaradó rész pedig az ideinél várhatóan nagyobb tb-járulék bevételből, illetve a gyógyszergyártók 12 százalékos különadójából. Ez utóbbit akkor kell befizetni az Egszségbiztosítási Alapba, ha a közfinanszírozott gyógyszerekből az előre meghatározott mennyiségnél többet forgalmaznak a cégek. Ez az idén várhatóan 40 milliárd forint lesz - tudtuk meg Molnár Márktól, az OEP illetékes főosztályvezetőjétől.

Az egészségügyi szakbizottság mai javaslatáról holnap tárgyal a parlament költségvetési bizottsága.

A pénzügy- és az egészségügyi miniszter a múlt héten abban egyezett meg az egészségügy szakmai szervezeteivel, hogy októberben 4,5 milliárd forinttal utal többet számukra a biztosító az idei költségvetés terhére. A decemberi újabb 6 milliárdot azonban már csak a jövő évi költségvetés terhére tudják finanszírozni. A kormány képviselői azt is a megállapodásba foglalták, hogy a jövő évi költségvetési előirányzatot módosítani fogják. Ez utóbbi lehetővé teszi, hogy januárban plusz egy havi finanszírozási összeget kapjanak az intézmények. A megállapodásban azonban ez utóbbi összeg nem szerepelt.

Az egészségügy és a nemzetgazdaság
Világgazdaság XIX. egészségügyi konferencia
2009. október 29.

 

Világgazdaság Online - NTE-->

egészségügy egészségügyi intézmények finanszírozás költségvetés
Kapcsolódó cikkek