Cégvilág

Áttekinthetően kell szabályozni az üzletnyitást

Áttekinthetőbbé tenné az üzletnyitás egyszerűsítéséről szóló, október elseje óta hatályos szabályozást. Október elsejével egyszerűsödött ugyan az üzletnyitás Magyarországon, ugyanakkor a jogszabály nem határozza meg, hogy mely termékek árusításához kell hatósági engedély - mondta el Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára az MTI-nek.

Vámos György annak kapcsán beszélt erről, hogy október elsejével egyszerűsödött ugyan az üzletnyitás Magyarországon, ugyanakkor a jogszabály nem határozza meg, hogy mely termékek árusításához kell hatósági engedély.



A kereskedelmi törvény június 22-én elfogadott módosításai október elsején léptek hatályba. A változások legfontosabb eleme, hogy az üzletnyitás feltétele csupán annyi, hogy a kereskedő bejelenti erre irányuló szándékát a kereskedelmi hatóságnál, az önkormányzat jegyzőjénél. Ezt követően pedig azonnal megkezdheti szolgáltató tevékenységét, nem kell kivárnia semmiféle hatósági eljárást. A kereskedők szerint ez jelentős könnyítést jelent az eddigiekhez képest.

Az előírások meghatároznak kivételeket: a dohányáru, a veszélyes kémiai anyagok - például hypo -, állatgyógyászati készítmények, növényvédő szerek esetén megmarad a korábbi működési engedélyezési eljárás az önkormányzatnál, ezek a termékek csak üzlethelyiségben, működési engedéllyel árusíthatók.

A kereskedelmi törvény lehetővé teszi továbbá - harmadik eljárási módként -, hogy egyes termékek esetén külön jogszabály alapján az önkormányzati bejelentést követően még ne kezdhesse meg azonnal a kereskedő az árusítást. Azonban még nem készült el az a jogszabály, amely pontosan meghatározná, hogy mely termékek tartoznak ide. Ezeket a termékeket csak hatósági engedéllyel lehetne árusítani. Vámos György tájékoztatása szerint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) készítheti el a jogszabályt, azonban nem tudni, mikor készül el.

A korábban megismert jogalkotói szándék alapján egyes állati eredetű élelmiszerek - például nyershús és húskészítmények - értékesítését köthetik a bejelentést követő hatósági engedélyezéshez. 

Az eddig megjelent jogszabályok alapján az élelmiszerek esetében is elégséges a kereskedés szándékának bejelentése az önkormányzatnál, az árusítás azonnal megkezdhető. Az Országos Kereskedelmi Szövetség azonban azt javasolja a kereskedőknek, hogy ebben az átmeneti időszakban üzletnyitás előtt keressék meg a területi Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalt.

kereskedelmi törvény Országos Kereskedelmi Szövetség üzletnyitás hatósági engedély
Kapcsolódó cikkek