Cégvilág

Elvesztette a frekvenciát a Sláger és a Danubius!

A mai ülésén az Advenio Műsorszolgáltató Zrt. és az FM1 Konzorcium pályázata mellett tette le a voksát az ORTT

A mai ülésén az Advenio Műsorszolgáltató Zrt. és az FM1 Konzorcium pályázata mellett tette le a voksát az ORTT. Ezzel a döntéssel megpecsételték a Sláger Rádió és a Danubius Rádió sorsát: a két november 18-án éjfélkor beszünteti adását.

Az FM1-et birtokló econet részvényeit a hírt követően felfüggesztették a Budapesti Értéktőzsdén, miután több mint 10 százalékos erősödést produkáltak. A hirtelen erősödés oka, hogy megjelent a hír.

A jelenleg a Sláger és a Danubius által használt, november 19-től felszabaduló hullámsávokat hét évre szerezheti meg a két nyertes; a koncessziók – igény esetén – újabb öt évre meghosszabbíthatók.

A Sláger Rádió weboldalán délutántól gyászkeretes sajtóközlemény fogadta a látogatókat. A hírt kommentálva a rádió vezetősége a közleményben kijelentette: szomorú nap ez az országnak. A közlemény azzal vádolja a döntéshozókat, hogy nem szakmai, hanem politikai döntést hoztak, így Magyarországon súlyosan sérült a sajtószabadság.

A Slágerrel ellentétben a Danubius Rádió honlapján nyoma sincs a megszűnésről szóló hírnek, ugyanakkor a rádiónál teljes a bizonytalanság.

Korábban Majtényi László, az ORTT vezetője az Advenio Műsorszolgáltatási Zrt.-t alaki hiányosságok, egy másik pályázót pedig üzleti tervének megalapozatlansága miatt javasolta kizárni.

Majtényi László már a Világgazdaságnak adott interjújában sem volt elégedett az ORTT által kiírt pályázattal. Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöke az eddig született döntéseket rossznak és következetlennek tartja. A szakember lapunknak adott interjújában úgy vélte: minden erőfeszítése ellenére sem sikerült a politikát távol tartania a testület munkájától.

A pályázat egyébként sem volt mentes a botrányoktól, miután október elején kizárta a Zene Rádió Országos Kereskedőház Zrt.-t az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT).

A médiahatóság közleménye szerint a társaság üzleti-pénzügyi tervezete a piaci körülményekre vonatkozóan helytelen, nem megalapozott feltételezésből indul ki. Mivel a Zene Rádió a jelenleg a Sláger Rádió, illetve a Danubius Rádió által használt hullámsávért is versenybe szállt, mindkét kiírásból kizárták.

Sláger Rádió Advenio frekvenciapályázat Danubius Rádió fm1
Kapcsolódó cikkek